2016-08-27 162 浏览
最近食多咗住家饭所以少咗好多外出吃饭,通常冇人煮饭嘅话我都系出去食饭!原来系深水埗西九龙中心对面对正就有一间食中式菜嘅餐室,叫做尚品餐室。里面啲格局都好似普通茶记,不过都有啲似我之前同屋企人去食嘅私房菜。好似酒楼咁一样有比人洗餐具嘅服务,我太早来食饭所以真系冇咩人,始终香港人都系夜鬼,六点左右边有人黎食晚餐架?一睇呢个餐牌就想叫海南鸡,同时都配有老火汤,蚝油时疏同埋鸡油嘅饭。另外加多杯冻柠茶就要加$8,原来呢间餐厅夜晚系冇热饮嘅,不过正常人系呢个夏天嘅晚上都会想饮冻饮啦!成枱嘢食$76抵唔抵就见仁见智,至少一个大男人食完都觉得非常饱⋯不过海南鸡就唔系非常似海南鸡,味道比较似白切鸡,不过口感一样滑嫩,少咗海南鸡嘅风味,可以点上葱油汁更添风味,另外都有一个烧味豉油真系睇吓个人口味啦!另外果一碟油菜就系菜心,整得比较爽,时间刚刚好,加埋蚝油就丰富返小小。个老火靓汤到真心唔错,里面有有红萝卜同埋青萝卜,猪骨同埋猪肉都占好大比例,好足料,虽然唔知道有冇味精,但系饮落去好清甜好香!鸡油饭都系不得了,虽然有少少干身,不过鸡油嘅香味真系好夹食海南鸡,好好味,不过好快就会食饱,我咁大食都竟然有d食唔晒添

鸡油饭都系不得了,虽然有少少干身,不过鸡油嘅香味真系好夹食海南鸡,好好味,不过好快就会食饱,我咁大食都竟然有d食唔晒添—

冻柠茶比足5块柠檬,都几大手笔,味道都唔错嘅。