2005-02-09
上个星期日因为去维园花市, 所以系天后附近医肚本来想去有传媒介绍过既上海铺仔, 但揾唔到,行行下行过呢间, 记得都系杂志有介绍过有海南鸡饭食,见到佢个招牌都系介绍自己系驰名海南鸡饭,所以姑且入去试下啦~海南鸡饭($55) 例牌有汤,有油饭同油菜个汤一o黎到就知唔系正宗海南鸡饭啦~ 碗汤系清红萝卜煲猪骨, 跟住碟鸡o黎啦, 睇下碟酱料,就知今次中招啦~沾既酱系泰式鸡酱同姜葱油碗饭好细碗呀, 男仔一定唔够饱, 系酒楼例牌既白饭size~ 碟鸡就唔知点就比其他食肆既海南鸡饭大碟㖞~一食碗饭都ok 啦, 起码唔会太硬,但无特别点知一食d鸡就唔掂啦, d鸡好韧呀, 唔够滑, 好彩唔太肥咋~ 友人因为见到好多都食午餐, 而且碟头好大, 于是叫了红酒炆牛尾, 我亦试了一件牛尾,居然几好味㖞, 而且个午餐唔贵㖞系$28蚊, 有3款拣, 亦可以转意粉,包埋餐汤同茶, 当然冻饮要加2蚊啦~环顾四周都无人叫海南鸡饭, 个个都叫午餐, 我见有人点了午餐另一款系洋葱猪扒肠仔意粉, 猪扒好大块呀~即系心里呻笨呀>_<都唔明果d食肆卖海南鸡饭都要参考下原本既做法先得架~ 如果唔系自己系屋企用罐清鸡汤
本来想去有传媒介绍过既上海铺仔, 但揾唔到,
行行下行过呢间, 记得都系杂志有介绍过有海南鸡饭食,
海南鸡饭($55) 例牌有汤,有油饭同油菜
沾既酱系泰式鸡酱同姜葱油
一食碗饭都ok 啦, 起码唔会太硬,但无特别
即系心里呻笨呀>_<
都唔明果d食肆卖海南鸡饭都要参考下原本既做法先得
架~ 如果唔系自己系屋企用罐清鸡汤煲一煲饭, 跟住走去烧腊档买只白切鸡, 再走去超市买支泰式鸡酱,就可以够成家食啦, 同你卖个d一样, 驶鬼帮衬你o羊~ 最惨重要将呢d行货当系招牌货先搅笑呀o麻~
而且呢间餐厅起菜真系好慢, 成15分钟以上先出到个午餐, 其实个红酒牛尾都系炆定架啦, 一上碟就系唔知点解咁耐~ 隔离个女仔仲搅笑, 佢个fd 又系叫牛尾饭食哂,佢个常餐先o黎(公仔面+ 奄烈)
弹左咁耐, 问心个句, 个午餐真系唔错o罗
以茶餐厅o黎讲, 呢个真系用心煮, 值得一赞, 所以如果日后去开天后而要医肚, 我都会再考虑o黎呢度, 不过一定唔会再食海南鸡饭架啦~
讲埋环境, 呢间野都好细间
如果唔系坐卡位而坐园, 就好迫啦~