2021-08-10 64 浏览
朋友同我都钟意食生蚝,佢带我去一间位于上环海味街嘅隐蔽生蚝吧晚餐。 装修好有心思,门口楼梯级旁有一幅好靓嘅画,欣赏咗一阵。 餐厅里面装修好grand,除咗有画之外,亦都有好多同蚝有关嘅照片。 我哋叫咗 半打嘅生蚝拼盘,慢煮鸡胸,意大利烩饭,同埋一个甜品。 生蚝拼盘 6只时令生蚝,款式就系墙上黑板上写嘅 。(由上到下是淡到浓味的顺序)DoorielPattedoieSentinelleLambertOstra RegalGillardeau 侍应教我哋逆时针方向咁,由淡至浓味去食。 我同朋友每人三只,大家都觉得啲蚝好新鲜。 而且开蚝嘅功夫好好,完全冇生蚝嘅壳碎。 听讲话呢度负责开蚝嘅师傅,经验非常丰富。 如果坐吧台嘅客人就有机会欣赏到佢嘅手艺啦。 每一只都好好食,可能我比较钟意浓味,我觉得最好食嘅系Gillardeau。慢煮鸡胸肉 配鸡汁 舞茸 西兰花苗 酸椰菜花 黑松露薯蓉 摆盘非常靓,香味扑鼻,完全做到色香味俱全。 鸡胸肉非常juicy,完全唔韧, 而个酱汁同鸡肉好夹,配菜味道都唔错。好钟意个薯蓉加咗黑松露,特别香, 味道提升到另一个层次,口感觉亦都好滑。夏季蔬菜烩意大利饭 呢个蔬菜

装修好有心思,门口楼梯级旁有一幅好靓嘅画,欣赏咗一阵。

生蚝拼盘 6只

Dooriel
Pattedoie
Sentinelle
Lambert
Ostra Regal
Gillardeau

侍应教我哋逆时针方向咁,由淡至浓味去食。

慢煮鸡胸肉 配鸡汁 舞茸 西兰花苗 酸椰菜花 黑松露薯蓉

夏季蔬菜烩意大利饭

呢个蔬菜主题嘅意大利饭,好健康,颜色系青bb嘅。 同平时食嘅意大利饭有啲唔同,佢唔会话好多汁好多酱食几啖已经觉得滞,呢个系一个好fresh嘅意大利饭,而且卖相都好靓,系一道心思之作。

自家制意大利芝士饼

呢个甜品一啲都唔细杯! 两个人食一个已经够啦 。口感幼滑,咖啡酒味恰到好处,整体亦都唔会过甜, 好好食。

呢度嘅服务都好好,serve我地嘅系一位女侍应,佢好有礼貌,又会问我地啲食物好唔好食。

总括嚟讲,整体用餐体验非常好,尤其适合钟意生蚝嘅朋友。喺menu 见佢有生蚝版omakase, 又几有创意㖞! 有机会下次试下。
2021-08-04
  • 生蚝拼盘