2020-06-16 734 浏览
想到间有海景嘅餐厅食饭,google完之后拣咗呢间喺中港城嘅名气廊餐厅。因为本身胃口唔大,所以单点咗一份西洋菜汤,番茄素猪肉意粉同latte。点完餐之后立即到露天平台霸个靓位睇海景,系晴天嘅日落下睇海景真系无敌,自然海风凉凉哋好舒服。餐厅里面环境都唔错,环境清幽同音乐令用餐体验好舒适。食物味道都唔错,西洋菜鱼汤几好饮,西洋菜同鱼令到个汤好鲜甜。我加钱点咗虾配个汤,调味同虾几夹,惹味得嚟又唔会盖过虾味,同埋味道同个汤好衬。“肉酱”意粉几惊喜,口感同真猪肉差唔多,我觉得呢种“肉酱”比起普通肉酱好太多,因为我唔会食到筋,冇明明应该啖啖肉但系突然咬到筋个种突兀嘅感觉,而且当然啦,食素比食肉更环保。意粉都唔错,粗管粉同肉酱几夹,啖啖都系酱汁同香料味。最后用一杯玫瑰latte收尾,估唔到玫瑰香同咖啡都几夹,虽然又多云起上嚟,但系望住海景饮咖啡真系好舒畅。

2020-04-21
  • 西洋菜浓鱼汤