2015-05-06 1252 浏览
自从地铁开通,我对港岛西边都无咁抗拒,老公话果边有好多好野食,海景又靓,就老远去西环试下食法国菜啦!讲起法国菜,大家即时谂嘅系又细碟又精致,又唔饱嘅野食,我嘅法国同事话我知,其实南法系好唔同ga, 佢地系好平民,生活系农庄,食饭好似中国人咁会share面包都好特别,自家焗嘅一接触就知,外层小咸小脆,里面好松软,不过牛油就系普通货,如果系有herb 嘅牛油会更好Caesar Salad沙律配衬太阳蛋,仲有一种咸鲜腌鱼anchovy, 马上提升左沙律酱嘅层次,唔系单调嘅味Starter-Frog legs two ways我个法国朋友最惊鸡脚,法国人竟然钟意食田鸡脚,真系好偏XD anyway, 侍应highly recommend, 抱住试下道地口味嘅心态,食落都好好味,肉厚弹牙。两食嘅另一道系田鸡汤,用田鸡淆嘅汤清甜,可以dip田鸡腿食,或者就咁饮Herb-crusted Bone merrow & escargot系呢间餐厅嘅signature starter, 紧系试下啦…的确系好少好少见嘅菜色,上碟时系原条牛骨,骨髓系自己用匙"不",上面有啲herb同埋法国蜗牛,配上法国面包,同
自家焗面包
Caesar Salad
Caesar Salad
Frog legs two ways
Starter-
Frog legs two ways
系呢间餐厅嘅signature starter, 紧系试下啦…的确系好少好少见嘅菜色,上碟时系原条牛骨,骨髓系自己用匙"不",上面有啲herb同埋法国蜗牛,配上法国面包,同小小甜嘅酱汁,食落无想像中咁漏,加上法国蜗牛,口感唔会好单一,感觉好丰富
Onglet
主菜
Onglet
和牛嘅横格膜,讲真我见都未见过,真系孤陋寡闻,原来呢个部分系0脂肪,但系厨师好叻,佢煮到4成熟;外层煎香但内里keep 住生,juicy 得黎阵阵牛香味…平时食和牛我都唔会食太多,因为太油唔,但呢个部位嘅牛,有晒和牛嘅特质,但就唔会太greasy
Lobster Risotto
Lobster Risotto
又一signature dish, 用左波士顿龙虾,risotto 用左好多龙虾汁煮开,再焗,所以出黎嘅效果唔似意大利餐厅果种"生米"嘅感觉,浓厚嘅龙虾汁,令到每啖risotto都好惹味。波士顿龙虾,煮得岩岩好熟,爽口肉脆,啖啖鲜味,加上鲜甜大蚬,好衬risotto嘅龙虾汁,配埋house wine,感觉好balance

原本打算食甜品,太饱了, 不如饮啖酒,叹下海景仲正