2021-10-31
#长洲 不用工的星期日, 遇上而家清凉又唔晒的天气😎, 最适合行山, 奈何我整亲脚🤕, 所以就到离岛走走! 减肥大计唯有顺延吧! ⛴去离岛除咗扫街小食, 就梗系食海鲜啦! 沿路经过多海鲜菜馆、酒家, 最后选定新康记! 🥳海鲜套餐好抵食, 2个人食3款海鲜 + 精美小菜 + 炒靓油菜都只系 $308! 老板娘 (可能系🤣) 仲送我哋一大碗粟米鱼肚羹! 🦐🦪🦞海鲜新鲜, 豉椒炒蛏子、蒜茸蒸扇贝、姜葱炒蟹🦀! 蛏子份量超多, 几惹味! 扇贝大大只,2人份足有4只, 超肥美! 🦀蟹虽然唔系好大只, 但应该有3只?😯 肉都几厚仲有糕! 🍖小菜都好多选择, 我哋选沙拉排骨, 无他嘅, 自己唔会煮丫 ma…超多沙拉, 排骨其实系猪扒, 切件上够方便! 肉质唔硬, 酱汁唔太酸, 几好! 😎全程望住海食海鲜, 别有一番风味! 🧐注: 落船转左手边行
😎全程望住海食海鲜, 别有一番风味!
🧐注: 落船转左手边行