2016-09-23 952 浏览
同frd睇完话剧,就系中环周围行下揾下野食医肚。行过见到呢间"胡须仔"几得意,又想扮下外国人试下fish and chips就入左去啦。虽然间野比较娇小,得四五张高枱,围住几张高櫈咁,但摆设装修就好有风味,有船的模型同船牢标志,仲有霓虹灯字牌写住welcome aboard!好,就等我一齐出海"捕"鱼啦!个日天口咁热,一入去当然叫番杯冻野饮下先消下暑,望一望个饮品架都几多选择,酒精冇酒精都有。下昼又未想饮酒住,就叫要左杯冻柠檬茶饮,当然系用鲜柠檬,正正常常ok大杯啦。跟住谂食乜先发现fish and chips咁讲究,分好多种唔同既鱼。冇食开既我即刻问下店员小姐边款受欢迎。佢又好细心咁答我,冇食开既可以拣signature,鱼系hoki fillets,如果想食特别既鱼就可以拣ling cod fish(鳕鱼)。咁我当然听听话话拣signature啦!仲有得八款酱入面拣一款添,仲多选择过点jack!可怜我有个蛋黄酱痴frd劲快帮我答左mayo,想试其他味都要等下次lu。原来佢地做所有食物都系即叫即做即炸,咁好野系要等既,我地就等左10分钟左右啦。主角炸鱼薯条终于上枱!热辣辣炸起金黄色超

主角炸鱼薯条终于上枱!热辣辣炸起金黄色超靓,块鱼仲手掌咁大添!

我急不及待落柠柠汁再切开试下个鱼,入口时仲有少少辣口,真系好香好松软!鱼面头带轻微白胡椒味,原全冇盖到个鱼本身只甜味!同平时早餐食个啲又稔又冇味既炸鱼柳完全唔同level!个鱼已经够甜我都冇乜点过蛋黄酱~可惜我个电话亏影唔到咬开左个鱼中间几靓几松化!

再试埋个chips,唔系空心的,系个种中间充满薯蓉既粗薯条!即炸已经冇得弹,加埋邪恶既蛋黄酱真系一流!

虽然好似细细地一盒咁,但食落去真系超饱!店员小姐好好帮我做左set A price,即系$60 fish and chips + $10 冻柠檬茶,成餐都系$70,咁正真系超抵!

而家再谂番都流哂口水,知道呢间野中环码头都有分店,等我下次撘船前再战其他鱼+唔同味既酱!