2024-06-18 31 浏览
话说同Gavin上完堂⚽️就去左尖沙咀海港城LCX行下街,行行下Gavin话肚饿想食野,上网揾到一间新开既台湾菜「俩仨杯」🧡佢系属于全新主打即叫即打既台式茶饮店🧋传承台南卤水小食同埋台湾口味芋圆甜品💖睇完menu见价钱唔贵,所以我地就去食lunch喇😛去到见到原来店外既位置都有座位,不过我就拣左同Gavin坐店内👶🏻🥢醉猪手乌冬 $60乌冬好弹牙~猪手大大只煮得几淋👍🏻猪皮有弹性,口感系满满既骨胶原(我拣左酒味比较浓😝入口酒味阵阵香)🥢醉鸭舌 $32Gavin妈去台湾一定会食鸭舌😆依家仲可以唔洗自己整就食到,实在太好喇❤️食落醉酒味好香,作为小食一流,重点系份量一啲都唔少,好抵食❗️🥢醉鸡翼尖 $22鸡翼尖本身肉质已经煮得岩岩好,加埋微微既酒味,喜爱食翼尖既记得要试🫶🏻🥢卤猪耳 $25食落有种甜甜既味道👅原来就系用左台南新派冰糖卤水配方,所以每一啖都有冰糖既甜味,每一件猪耳都好肥美厚身,唔系坊间切到一条条好幼咁,抵食🤪🥢炸花枝丸 $26比Gavin清光光既花枝丸,炸得脆口又弹牙,但唔会好油腻,好岩小朋友食呀~我地仲order左两杯期间限定既饮品🥤吸睛又好饮😍餐厅有杯垫提供,仲可以系上面写字✍

🥢醉猪手乌冬 $60

🥢醉鸭舌 $32

🥢醉鸡翼尖 $22

🥢卤猪耳 $25

🥢炸花枝丸 $26

我地仲order左两杯期间限定既饮品🥤吸睛又好饮😍餐厅有杯垫提供,仲可以系上面写字✍🏻一齐写啲心思字句送比朋友喇🥰如果饮唔哂想拎走/外卖,餐厅仲有提供手抽,真系好贴心👏🏻

🥤冰糖草莓沙冰 $48
先饮一啖奶盖再饮啖沙冰🍧真系消暑必饮🌟仲配搭一串用冰糖衣包住既士多啤梨🍓好好味呀

🥤丸子抹茶沙冰 $48
采用日本抹茶调配🍵抹茶味超浓郁😚抹茶控绝对会大爱❗️配搭埋红豆🫘一串烟韧小丸子🍡同埋面层既奶盖,口感层次丰富~

平时同朋友夜晚系尖沙咀行完街,成日都为去边度食甜品而烦恼😂依家唔洗再R爆头喇,一于下次同朋友黎食芋圆甜品😚餐厅食物价钱系海港城黎讲唔贵,质素亦唔错,性价比算高😌老板同员工都好亲切友善📌大家记得bookmark喇❤️
2024-06-09
午餐