2023-05-11
《尖沙咀海港城星马下午茶》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧周末嘅时候去左海港城行街,行到攰嘅时侯就想揾间餐厅休息下。但系又未到晚餐时段,就决定揾啲轻食。经过依间星马菜餐厅,见到佢哋已经换上下午茶菜单,身为港女嘅我于是就毫不犹豫咁入咗去。欧陆南洋风下午茶 $398咸点***养生燕窝蛋挞仔***西班牙火腿千丝酥***甘香酱叉烧酥松脆外皮包含叉烧!香脆咸香可口!***红袍茘枝外型嚟讲最特别嘅一定系红袍茘枝,简直以假乱真成粒荔枝咁,外型突出,唔行近啲睇都未必分辨到。外层系比较烟烟韧韧又脆身,内层系奶黄馅,味道比较轻盈。甜点🍮***香烤榛子松露朱古力球朱古力味浓郁!***英式松饼配搭牛油同果酱***开心果士多啤梨泡芙睇落去好可爱,劲钟意佢个开心果味!***白朱古力杂果仁脆皮雪条脆皮雪条整到好似金沙朱古力一样,外层系松脆嘅朱古力,内层系榛子和松露酱,朱古力嘅苦涩味完全俾比榛子嘅甜味中和,味道嘅平衡经过精心设计。另外脆皮雪条亦都好有创意南洋小食***椰糖椰丝球甜甜糯糯软熟藏有椰丝系中间!***兰花糯米沙拉糕几有特色!***班兰咖央多士可以自己配搭斑斓同咖央嘅浓厚味道,多士松脆***
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
欧陆南洋风下午茶 $398
咸点
***养生燕窝蛋挞仔
***西班牙火腿千丝酥
***甘香酱叉烧酥
松脆外皮包含叉烧!香脆咸香可口!
***红袍茘枝
甜点🍮
***香烤榛子松露朱古力球
朱古力味浓郁!
***英式松饼配搭牛油同果酱
***开心果士多啤梨泡芙
睇落去好可爱,劲钟意佢个开心果味!
***白朱古力杂果仁脆皮雪条
南洋小食
***椰糖椰丝球
甜甜糯糯软熟藏有椰丝系中间!
***兰花糯米沙拉糕
几有特色!
***班兰咖央多士
可以自己配搭斑斓同咖央嘅浓厚味道,多士松脆
***香茅芦荟果冻
口感嚟讲我最钟意椰丝球,可以食到一丝一丝嘅椰丝,充满嚼劲。而中间嘅内馅就相对弹牙。外型嚟讲就一定系兰花糯米沙拉糕最适合打卡,上层系绿色嘅斑兰糕,而下层系天蓝色嘅糯米,口感烟烟韧韧咁。
整体来讲佢哋嘅甜点系比较多,但系绝对唔会偏甜,而且最下面𠮶间都系比较偏向泰式嘅甜点,以斑斓香茅椰丝等为主,识落比较香口,中间𠮶层嘅甜点系比较偏西式同较甜少少,咸点都系偏向比较松软脆身可口,整个配搭同我哋平时食开嘅下午茶到好唔同,比较有特色,另外环境绝对非常之好,环境开阳而且可以望到尖沙咀海景,仲有室外位置可以坐!
如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘
多谢大家!!!
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
CaN LaH (尖沙咀)
尖沙咀广东道3-27号海港城港威商场4楼4101号舖
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈