2021-12-17 1737 浏览
店名称为「海神」,够霸气呀,同老友嚟食餐好嘅,多谢番佢哋之前嘅帮忙。其实,人生里面有啲好兄弟,真喺种福气,等疫情过后,有机会都希望搞番多啲一班兄弟嘅死佬饭局。餐厅位处商厦4楼,地方比想像中大,装修摩登型格,气氛轻松。而入门右边喺一字长形全部卡位,梳化椅设计,舒服好坐,又够大张阔落,喺三几个老友饮吓嘢、食吓饭聚聚嘅好地方。 此外,入门口左边就喺平台嘅露天位,布置咗好多灯饰同一啲光效,非常啱近排嘅天气,清清凉凉,感觉爽朗,故此,目测所见,都坐满晒客人。我见佢哋设置咗一啲暖气装置,就算再凉少少,坐出去都仲OK。 既为酒吧餐厅,当然,饮品会多元化好多,尤其酒精类嘅选项就特别多,翻一翻,由红白餐酒、香槟、啤酒、特色嘅鸡尾酒、各种烈酒……一应俱全,而照顾到唔饮得酒嘅客,更有无酒精鸡尾酒、梳打、果汁、以及啡茶供应。见叫杯梳打都$68,所以,不如试吓啲无酒精鸡尾酒啦。 Tropical Princess $88称得「热带公主」,梗有好多热带水果,餐牌已烈明以热情果、菠萝、香橙、柠檬、薄荷、茶沟成,大大杯,仲加咗少少蓝莓做装饰。某程度都几似杂果宾治,入口酸爽清新,配一阵所食嘅薯皮、德国肠都几夹。Amaz
Tropical Princess $88

Tropical Princess
Amazon Forest $88

夏总就选上「亚马逊森林」,以接骨木花、青瓜、柠檬、梳打沟成,再加一抹薄荷叶做装饰,感觉非常清爽,未饮都觉得凉快,同样衬晒一阵间啲重味食物。
Amazon Forest
食物嘅选择亦多元化,唔会得三几款嘢,包括汤品、小食、生蚝、海鲜拼盘、精选头盘、汉堡、比萨、意大利面、意大利饭、主菜、甜品,可以讲够晒全面
。
够人多嘅话,又钟意食吓生蚝、冷盘嘢,可以考虑呢一艘「海神珍珠号」㖞,够霸气,又包咗多款冷盘美食。
啲餐具都好型格,尤其只碟,金铜色好抢眼,兼刻埋餐厅名。
海神珍珠号 $698

捧到嚟真喺好架势,成只水晶船,再加埋啲灯效,以及冰雾,星光闪闪,犹如飘浮海中。而每款美食都独立以小杯盛载,既好睇,又方便食用,而4款食物包括:新鲜生蚝杯 x 12、血腥玛莉鸡尾酒大虾杯 x 4、蟹肉酱汁鲍鱼配鱼籽杯 x 4、金箔鱼籽酱泰式蟹肉杯 x 4,好适合3-4人共享。
新鲜生蚝杯

最别开生面喺,佐食嘅唔喺平常嘅柠檬角,而喺三款特色酱汁:麦威士忌、清酒芥末汁、柚子香槟汁。据店员介绍,生蚝都喺嚟自南非,小弟就先净食一只,试试生蚝本身嘅味道喺点,生蚝入口口感比较黏,蚝味余韵长,海水味重。而几款酱汁,小弟较爱柚子香槟汁,因为味道清爽,更平衡蚝嘅海水味。
血腥玛莉鸡尾酒大虾杯

呢一款冷盘晌口少西餐中都有出现,上次晌「唯港荟」食英式下午茶时都有遇到。个蕃茄汁调校的浓郁而酸香,大虾则鲜爽弹牙,沾上酱汁,虾味更突出。而且,啲汁唔好嘥,配生蚝亦好正。
蟹肉酱汁鲍鱼配鱼籽杯

虽然话喺蟹肉酱汁,但讲真,真喺唔多觉,不过,啲鲍鱼煮得几入味,软腍得嚟有少少烟韧感,下面垫有满满嘅鱼籽,卜卜脆脆咁。
金箔鱼籽酱泰式蟹肉杯

4款冷盘中,呢一款蟹肉杯喺最得小弟欢心,因为小弟钟意食蟹,却唔多喜欢拆蟹,麻烦嘛。杯面加咗黑鱼籽及香箔,已经显得好有贵气,而满满鲜甜嘅蟹肉配上清甜多汁嘅柚子肉,拌以泰式调味,无论味道、口感,都喺一流。
香烤薯皮 $88

食完一大堆冷盘,份烤薯皮就啱啱好送上,暖番吓个胃,哈哈!一客有4件,件件都烤到金黄,香味扑鼻,面面仲加有大量莫沙里拉芝士同烟肉碎,份外惹味。佐以忌廉忌伴食,啱晒我,令薯皮食起嚟添加一份酸爽感,感觉无咁滞腻。
德国猪肉肠拼盘配薯蓉及酸椰菜 $218

晌餐牌上,睇中文就摆明车马喺德国肠,但再睇睇英文翻译就见猪肉肠喺嚟自有德国同奥地利,当中包括Frankfurter(德)、Nurnberger Pinwheel(德)、Kasekrainer(奥),前两者法兰克福肠及纽伦堡肠都听过吓,而最后者真喺未听过,晌网上都揾唔到中文译名,每款肠均有两条,拼埋薯蓉及酸椰菜,份量十足,无3、4个人都唔好叫呀!
Frankfurter

直身短啲𠮶条就喺法兰克福肠,比较传统嘅德国肠,食热狗就成日见,喺三款肠中比较普通嘅一款。不过,食落肠衣脆口,肉质挺实,唔会好似啲平价肠咁削身,食得出都喺靓货。
Nurnberger Pinwheel

一般纽伦堡肠都喺直身,不过,呢次就做成螺旋形,卖相就够使抢眼。煎得香口,肠衣同样好脆口,而味道带多一点香料嘅香味,咬落亦富肉汁。
Kasekrainer

最长最大条就喺佢喇,而最大特色喺肠内加咗啲粒粒芝士,故此食落有阵阵芝士香味,而睇样就知外皮又喺好脆口,直情脆到「爆」呀!顺带一提,薯蓉保留少少薯粒,所以,食落幼滑得嚟,又有部份喺有啲咬口感。
布朗尼配云呢拿雪糕 $108

友人话无甜品结尾就总喺差少少,布朗尼喺大家嘅心水,店员话佢哋嘅布朗尼喺即叫即焗,所以,最好预早少少落单。一客有4件布朗尼,除配有雪糕,仲伴有鲜尼廉同杂莓。雪糕就无乜特别喇,但件布朗尼好掂,热烘烘,配雪糕产生冰火之效,而朱古力味劲浓郁,挺实却又无话干晒身嘅毛病,内有好多脆口嘅合桃粒,正呀喂!
布朗尼配云呢拿雪糕
今餐真喺大满足,除咗环境好,食物有水准之外,招呼亦好熨贴。原来卡位呢边尾尾仲有个厢房,真喺适合一班老友嚟搞吓聚会或者生日会。