荃湾,一个好多美食既地方。主打既都唔系昂贵既餐厅,而系一些小本经营既餐厅。往往就系呢一类既餐厅,成日都比到人惊喜,所以我地成日系荃湾寻美食。日前又去左果头"揾食", 行下行下就去左华都商场,就系荃丰商场一直行过去,连住几个商场都好多野食既其中一个商场。相信荃湾友都唔会陌生。行过见到一个好醒神既餐厅名吸引住 (佢连住有两间铺,好易揾),{享丼丼} 个名真系够哂霸气。 系门口睇menu见到价钱唔算贵,野食又好似几岩我地胃口,就试下。就系呢个招牌!坐低睇餐牌,侍应同我地讲话做紧promotion只要like佢地facebook page就可以用半价优惠叫一板海胆。原价98蚊既海胆49蚊就有一板。系$49 蚊啊!即刻叫左我地心谂咁平会唔会好难食,始终海胆唔新鲜会又苦又腥架嘛 (您懂的)!当我地食左第一啖,脑海前一刻既想法立即消失左。海胆明显不是最佳既货色,但系入口有海胆既甜味,而且一点腥味都没有。以49蚊可以食到呢个质素既海胆,仲有咁大板,极抵!海胆旁边有三块青瓜,但我地建议就唔好咁伴海胆食。因为本身海胆味道唔算劲浓,加上青瓜会冲淡左。唯一可以改善既,如果将青瓜换左系紫菜就
就系呢个招牌!

当我地食左第一啖,脑海前一刻既想法立即消失左。海胆明显不是最佳既货色,但系入口有海胆既甜味,而且一点腥味都没有。以49蚊可以食到呢个质素既海胆,仲有咁大板,极抵!海胆旁边有三块青瓜,但我地建议就唔好咁伴海胆食。因为本身海胆味道唔算劲浓,加上青瓜会冲淡左。唯一可以改善既,如果将青瓜换左系紫菜就真系完美。
我地见到一个晚餐套餐,$85蚊有前菜,小食,主菜再加野饮。以日本菜黎讲,可算系相当平。但最紧要既都系味道。
我地叫左两个套餐,叫左 [牛肉稻庭乌冬] 同 [厚切三文鱼刺身饭], 前菜都系叫左杂锦刺身,感觉好似抵d。杂锦刺身有两块三文鱼刺身,一块八爪鱼刺身,一条蟹柳加一粒带子仔。
三文鱼,无雪味,几新鲜。 带子仔虽然超细粒,但系味道都算鲜甜。而八爪鱼同蟹柳一般货色,不作评论。
[厚切三文鱼刺身饭]:
有惊喜既鱼生饭。 首先厚切既三文鱼新鲜,丰富鱼油香味。再来,当我地以为85蚊既刺身饭,只会系刺身放在白饭上就算,就错了。 饭本身已加左醋,有微微既酸味,相当开胃。最惊喜既竟然加埋饭素落去,令成碗饭既味道又再提升左,相当惹味。呢一碗厚切三文鱼刺身饭在最重要的刺身方面已经非常到位,再加上在细节亦有落足心机,抵赞。
[牛肉稻庭乌冬]:
首先一定要讲下个汤底,汤底用既应该系酱油汤底,但饮落去唔会太咸,清清地感觉几舒服。 牛肉份量激多,食极都仲有。佢用既系稻庭乌冬,烟烟韧韧,唔系平时果d cheap cheap乌冬。
而小食我地分别叫左[芝士孖宝]同[七味炸鸡]。
先讲芝士孖宝 [图下] ,孖宝就系芝士春卷同芝士薯饼。
芝士春卷真系令人失望,原以为春卷入面既会系流心芝士。点知咬落去好似系包住芝士年糕之类既物体,无芝士之余,口感亦不太好。相反,芝士薯饼就对板好多,芝士味非常香浓。
七味炸鸡 [图上]: 炸鸡唔鞋,可以接受。点上旁边既蛋黄沙律酱可减油腻。
总括黎讲,享丼丼的环境可以话一点日本餐厅既味道都冇。但系食物质素出色,在细节方面都有落足心机。睇得出系用心既小本经营餐厅。 宜家仲有promotion可以$49食到一板质素不错既海胆, 推荐比大家!!!!
题外话/补充资料: Like facebook page就可以用半价$ 49蚊优惠叫一板海胆 (原价98蚊)。
2015-12-03
  • 海胆