2022-08-11
怀石料理系日本最高级嘅Fine Dining⛩开始上菜前师傅会同我地介绍一下怀石料理嘅传统同由来🇯🇵,包括上菜次序同意思,就连筷子设计都有特别嘅意思,超有仪式感!😳💓喺京都食过一次传统怀石料理,而Omakase 形式嘅真系第一次试🤔食得出怀石料理嘅用枓的确特别而且用心👍🏻好多食材都用好多时间去腌制或熏焗,味道非常特别,平时日式餐厅唔会食到,所以可能用嘅调味都未必好符合大众口味,但个人系欣赏师傅嘅心机喺食物有展示到👏🏻 师傅整左好多唔同烹调手法嘅熟食鱼类,但个人中意食鱼生多D🤣所以我就觉得还好。而全晚我最中意嘅都系海胆卷,满满嘅海胆劲鲜甜Creamy,超满足🥹总括而言无我想像中好食😳始终价钱都几贵💸但系就无果种齿颊留香,回味无穷嘅感觉🤔无疑系一个几特别嘅体验,食物好精致👍🏻不过就唔会回头,试过就好开开眼介🎐