2009-08-20
迟来的食评~~~刚刚执电脑既相,先抽起条根想写下呢个食评。因为我觉得呢度几值得推推推,而且季节限定,只有冬天或较凉既天气先arm食海胆,亦系轻松下既好地方。当日系复活节期间,一行3个女仔发癫,山长水远要去食本土出产既海胆。由旺角塔小巴到西贡,再转船到养殖场全程大概1.5个钟。养殖场附近无咩其他景点,除非你对行山好有兴趣啦!如果唔系都无咩野好做,只系食食食!一落船就一支箭走去揾位坐低,沿途都有养殖场既广告横额,推广即开海胆$24买一送一。一坐低,发觉枱上有个盘装住只活生生既海胆君。因为系第一次见,都咪话唔惊,最惊佢会爬出黎hahahaha~~原来呢只品种既海胆系唔吉手ga!紫紫红红色的好可爱!同佢混孰左之后,我地三个终于舍得叫野食。我地叫左:海胆春卷、海胆蒸水蛋、海胆炒饭、四只粉丝蒸扇贝、一打海胆刺身。落order后,店员上左d脆鱼小食比我地食住等,果d鱼仔我包你食过上瘾,除非你一d腥味都唔受得。鱼仔脆卜卜的,而且鱼味十足,size都十足!苏脆无骨~~~唔似系supermarket买到果d日式鱼仔甘痴立立,甜爷爷。之后问个店员有无得卖,佢话卖晒,下次去之前比个电话佢地落订~~~可惜~~~
上菜速度好快,可能唔系旺季,唔系好多人!
海胆刺身:上枱时仲系 ”旭”ga …虽然系就系好新鲜,但都几核突…佢系即开即食,要用匙括出黎食。一只有六片新鲜海胆。味道方面,如果你要同北海道比较的话,紧系唔好食啦…但比元禄 / 元气呢d sushi店,呢度既海胆真系比到我地惊喜!除左季节性影响外,都睇你好唔好彩la,有d海胆一味海水味,但有d有淡淡的海胆鲜味,有d直情浓味到你唔信自己食紧$24两只既海胆刺身!
海胆春卷:即叫即炸即食既关系,脆卜卜,热辣辣的,咬一啖发现虽然春卷幼身,但充满晒海胆,绝不欺场!熟左既海胆有少少似咸蛋黄味。
海胆蒸水蛋:好痴线既蒸水蛋,海胆唔洗钱甘,多到密铺平面,呢个送饭无得顶,无奈我地食唔落白饭…美中不足既系d水蛋唔够滑~~~
海胆炒饭:之前既已经够晒惊喜,呢个可平伏一下高涨既情绪。海胆唔多,仲有镬火农味!饭炒得唔够甘香。宁愿下次唔叫呢个,叫白饭捞海胆蒸水蛋好过…
粉丝蒸扇贝:嗯…可能香港越来越多食海鲜既地方,呢个扇贝真系无咩特别,又唔系特别鲜甜,可以唔洗叫,悭返个quota叫过第二d好过!
总结而言,呢度系消磨一个下奏既好选择,游下船河 / 行下山,感受下宁静既渔村生活,同三五知己谈天说地,比你好relax既一个地方!海胆必然系主角!尤其系海胆春卷&海胆蒸水蛋,而店主自家制既脆鱼小食又一惊喜之选~~~朋友们已经决定下年再黎一定要再encore呢两样!但其他海鲜就只系配角…
对于海胆,请用made in HK既心情黎面对会有惊喜,如果用果d $600一只既北海道海胆黎比较既话,你定必失望。希望下次去会有高水准既海胆新菜式,以及加d例如参观古迹,水上活动…或者船既班次密d…等等,总之唔好净系食同食完等船走的话,一定会再吸引多d人黎~~~