2017-12-22
一年一度X'mas 当然要食最好d, 今次早准备豪食一餐庆祝X'mas menu之余都要慰劳一下自己一年既辛酸🤣一入来就见到呢度signature 倒转巴黎铁塔,真系好靓,岩哂打卡. 可惜隔离靓位已有人坐,唔知下次可唔可以book 位reserve 呢张枱呢做足功课既我早听闻呢度海鲜好正,当然不可错过. 做紧幸福二重奏promotion ,新鲜生蚝先$15只,海胆生蚝$28只,价钱实在非常吸引. 我地order 左3只生蚝3只加海胆,一人试一只,果然无令我失望,生蚝爽滑,一点腥味都无. 但更惊喜系个海胆, 好鲜甜幼滑,系我最近食过最靓海胆,而且份量唔欺场,强烈推荐 呢度wine cocktails 同craft beer 选择都好多,我地各order 左杯cocktail share 试.what the duck $108 应该系呢度signatures cocktails, 因为外型实在太cute,浴缸上仲堆住泡泡. duck 前面系爆炸糖可以mix 埋一齐饮就更特别. 其实完全饮唔出酒味,反而似mix 埋果汁. 唔擅长饮酒fd 都可以无负担咁饮呢杯系我order chocola
呢杯系我order chocolate party $108. 酒精浓度系3杯中比较高, 一边仲有oero 碎碎,上面有金莎,MM豆cereals 等. 甜度有点偏高,但chocolate 无想像中浓郁. 还好
Strawberry ME $108 饮左fd 个杯啖,味道似系strawberry milk shake,酸酸甜甜几好味无咩酒味
炭烧安格斯牛仔骨一份有成12安士. 完全够share 食.肉质煮得好软腍,腌得入味但唔会盖过牛肉香味风头. 中间仲keep 到肉汁
一边系薯蓉,加左牛油口感更幼滑,中间带有香脆bacon 碎同香草,所以口感香味就更丰富
软壳蟹配法式红酱意粉$128,软壳蟹即炸好香脆. spaghetti Al dente 唔会太腍,口感刚好. 唔错
冬日安格斯牛肉,海鲜龙虾汤窝$278
听讲系新出item, 所以就order 来share . 上来个龙虾头真系超吸精. 拔走龙虾头就见到成个full set, 一边有一碗安格斯牛,仲有蔬菜,螺丝粉,包,海鲜有smoked salmon, 虾,蟹柳同青口.
个汤真系好浓郁,好香龙虾香味. 咁多款配菜我觉得最搭最好味反而系包. 因为可以充分吸哂龙虾香味.
牛肉都唔错,肉质好软嫩,浸完浓郁汤既有牛肉又带龙虾香味. 虾蟹青口都几新鲜,沾上龙虾汤(其实煮煮下浓稠度应该叫龙虾sauce更贴切)多左鲜味
料中相对失色smoked salmon 本身有其咸香,浸完反而太咸. 螺丝粉有点太腍而且比想像中唔吸味...可能用通粉会更好
火唔大所而且汤底浓郁,滚需时比平时耐. 好在大部分都已经熟,大部分都只系沾一沾就食得
最后以love of eiffel 作完美endings.又系ig 超常见,打卡手机食最岩. 加上干冰白烟效果完全视觉享受. 疯狂影左好多相 价钱其实有点小贵,但3个人当high tea 一人百几都ok. 上面一层系marcaron 同酒手chocolate, 每粒macaron 仲有好精致漂亮printing. 真系有d 唔舍得食...味道ok 不过有点偏甜,下一层 puff 比较好食.
另外值得一赞系除左环境好靓,service and都唔错 staff 好nice,上菜快而且有礼. 值得encore, 下次应如果promo 未完应该会狂食海胆蚝