2019-04-11 789 浏览
信义妹爱海胆,但有好一段时间都无食啦~一来独乐乐不如众乐乐,要信义妹系啲细既面前食,佢地又无得食我又唔钟意。二来得两公婆食咪要半夜食。。。。。半夜有得瞓都拣瞓啦~无得瞓都系忙到呕边有时间叹海胆呀。。。。。 结果有一次小卷可能听到信义妹同朋友咁讲,就话上次睇到揾食巿集有间应该有架~ 我会控制自已唔食架,但你俾我闻下啦~~~哈哈哈~ 仲话佢会照顾小立唔俾佢食~ 一家都系为食的。。。。 既然系耐力战,就一试吧~ 当然都会叫一啲小朋友都啱食的呢~豉油同劲辣芥末油系自己装既 但信义妹就觉得个劲辣芥末油无咩料到啦............... 玄米茶 香而不涩 日式冷面 $20 有麻酱或者秘制辣酱选择。信义妹就选了麻酱,麻酱跟面的份量刚好,唔会太多,搞到唔知系食酱定系食面。又唔会太少,搞到啲面无咩味。有蟹柳同蟹籽作𩠌。面唔会太淋,有弹牙口感~整体都不差啊! 软壳蟹反卷 $30 一客4件。份量唔算多,但饭跟软壳蟹的比例恰当。饭唔会好酸,粒粒分明,唔糊口。软壳蟹外脆内软,味道唔会太咸。包在内的紫菜提升了香气。 半板海胆手卷 $49 来到信义妹最期待的海胆啦~其实都拣了好耐,究竟应该拣边款好!含有海胆

既然系耐力战,就一试吧~ 当然都会叫一啲小朋友都啱食的呢~

豉油同劲辣芥末油系自己装既

玄米茶

香而不涩

日式冷面 $20

软壳蟹反卷 $30

半板海胆手卷 $49
来到信义妹最期待的海胆啦~其实都拣了好耐,究竟应该拣边款好!含有海胆的选择除了手卷,仲有军舰,玉子烧等等。手卷配塔多样化,有选择困难的记得为自已准备好时间慢慢拣啊~见到海赡,信义妹已有经心心眼啦!仲要系大海胆,更为著迷。海胆鲜甜味浓,大家唔好以为净系手卷面先有海胆。

食到中间都会有架~~~哇哇哇~过足海胆瘾~有少量青瓜相伴以解腻。

唔知下次再食边款好呢~~~~

信义蓝星札记
2019-04-08