2011-04-29
睇见食友既食评,一早已决定黎试下,不过订个枱几次,唔系临时有事要cancel booking,就系节日full house订唔到枱,好似同海贺这里无咩缘。系二月既节日,又记起这里,今次无意外,终于有机会试下。近半年都试左几间铁阪烧,各有特色各有好东西,又写下这里。特意安排要望景铁阪枱,环境望住大半个港岛区,够舒适,系The One 同 Isquare 的高座食店的优势。坐埋枱,是夜由日藉大厨主理,睇杂志介绍过系日本店既师傅,真系有点期待师傅既功架。是夜的系节日menu,同平时a la carte有d唔同,前菜五款,特别系个蛋卷,蛋既软滑同蛋香呢两样基本野当然无走鸡,食落够湿润,绵绵的,很不错既蛋卷。接力系鹅肝,个面煎得当然脆,食落也是肥美丰腴,呢d都系最低要求,这里的特别系个汁,是夜用上唔系平时既山药汁,系蓝莓酱,酸酸既蓝莓酱配上鹅肝,呢个配搭几新颖,食落几可口,好食。昆布煮海胆,海胆入口鲜甜,无腥味,份量亦多,好野。个底伴有铁阪煎过既年糕,烟韧非常,夹埋紫菜一齐食,很特别的一款。下一款系海鲜,是夜系响螺薄切,爽爽的,未算太特别。食完海鲜到牛肉,是夜既系m8澳牛和牛肉眼,望落油脂几均匀
特意安排要望景铁阪枱,环境望住大半个港岛区,够舒适,系The One 同 Isquare 的高座食店的优势。坐埋枱,是夜由日藉大厨主理,睇杂志介绍过系日本店既师傅,真系有点期待师傅既功架。 是夜的系节日menu,同平时a la carte有d唔同,前菜五款,特别系个蛋卷,蛋既软滑同蛋香呢两样基本野当然无走鸡,食落够湿润,绵绵的,很不错既蛋卷。 接力系鹅肝,个面煎得当然脆,食落也是肥美丰腴,呢d都系最低要求,这里的特别系个汁,是夜用上唔系平时既山药汁,系蓝莓酱,酸酸既蓝莓酱配上鹅肝,呢个配搭几新颖,食落几可口,好食。 昆布煮海胆,海胆入口鲜甜,无腥味,份量亦多,好野。个底伴有铁阪煎过既年糕,烟韧非常,夹埋紫菜一齐食,很特别的一款。下一款系海鲜,是夜系响螺薄切,爽爽的,未算太特别。 食完海鲜到牛肉,是夜既系m8澳牛和牛肉眼,望落油脂几均匀,同平时行日式超市见到$2xx/100g果d差唔多,食落充满油香,牛肉柔嫩,煎得够香,用上的系肉眼,不过肉味尚算浓,好食。 已经九成饱,终于到炒饭,铁阪烧既炒饭系几饱我都要试既一项。炒得够干身,不过好似个味淡左d,不过都系食到见底的炒饭。唔要炒饭可以加钱转 寿司,是日送上的系拖罗、象拔蚌、海胆同青瓜卷,海胆跟之前食到既一样水准,够鲜甜;拖罗肥美,不过无咩鱼味;象拔蚌够爽,带点甜,系三款之中最好。埋尾有面鼓汤,咸左d,已经够饱都无再饮落去既兴趣。 食物,当然满意,喜欢这里的创意,好似蓝莓鹅肝,至今依然回味。服务,日藉师傅几功架十足,原先都想俾五分,不过果位十分紧张但系得五分功夫既神出鬼未既 侍应生,我真系顶佢唔住。环境讲左,坐到靠窗果边真系无得顶,个人都开胃d。价位,跟其他铁阪烧都略为偏高,不过有时总要豪一次。系满意既一餐。