2021-09-10 440 浏览
如果想远离烦嚣,感受法国气色,望住海景食法国菜,坚离地城呢间海边餐厅会系一个唔错嘅选择。今晚我哋叫咗六道菜嘅晚餐,好好享受久违嘅欧洲风味。由香口嘅牛油果虎虾沙律同清新嘅凯撒沙律展开今晚嘅序幕。前菜选择多又特别,有鸡肝猪肉批,法式煎田鸡腿,而我特别钟意嘅系香煎鱿鱼仔配西班牙肉肠,因为够入味够弹牙。同埋法式香草焗田螺,造型精致,香草加田螺带出法国传统味道。主菜我哋就拣咗法式烤乳猪,真系成只猪BB脚咁上,炸得非常香脆,以柚子酱吊味,配以酸菜作伴菜。另一道主菜系炭烧美国特级肉眼扒,肥瘦均匀,脂肪喺口腔入面一边融化,一边带出肉眼扒嘅滋味讨好味蕾。最后系我好重视嘅甜品。法国南部嘅Cenelé 同清新嘅Lemon Tart。厨师好似知我心谂咩咁,每款蛋糕以雪糕球伴碟,食到幸福嘅味道。
由香口嘅牛油果虎虾沙律同清新嘅凯撒沙律展开今晚嘅序幕。