2015-04-28
有朋自台湾来, 其实佢一年都来香港几次, 今次佢话想去d佢无去过又坐得舒服嘅地方. 适逢豆腐呢两个星期喺中环做野, 就决定同佢一齐搭港铁去西环, 因为豆腐其实都系第一次搭咋哈哈.我地行左去海边, 印象中以前呢个舖位系做面包, 有得饮下野果d, 见到佢而家系食法国菜, 自己喺soho都有印象食过呢间都ok, 就入去啦. 呢度有两层, 下面果层唔算好大, 几张细枱, 对住个海咁, 呢个就系门口望出去嘅海景喇=)我地坐二楼, 二楼再阔落d, 望出去都系大桥同海, 好舒服. 环境比较清静, 没有播放音乐, 啱哂我同咁耐无见嘅朋友促滕详谈. 服务员很有礼貌, 很乐意帮忙. 因为我想食海鲜, 点了意大利的Pinot Grigio, 贪佢dry d 唔会盖过食物嘅味道, 又有d花香味. 头盘点了Ceasar Salad 与牛肉他他. Caesar Salad 有十多大片罗马生菜, 很新鲜, 沙律酱刚刚好不会太多. 配有凤尾鱼, bacon 和面包糠. 个人一向不是十分喜欢凤尾鱼因为通常都非常咸, 不过与大片生菜一起吃就互相调和了.Steak tartare 中间有窝蛋, 令生牛肉更滑, 生牛肉拌了䓤
Pinot Grigio
Caesar salad
Caesar salad
Classic steak tartare
Lobster ''Bouillabaisse'' Bistronomique