2015-08-05
今天在西营盘收工,跟住问同事有咩好食,同事就介绍去坚尼地城一间餐厅。同老婆去到餐厅时候7点零,去到门口见到以为系间细铺,原来佢有2层,地方都好松动。店员就简单介绍今天的推介。一听落去就知道好味。Starter 我叫左个Salt cod brandade ($98),见到食物个外表已经流晒口水。最面有蛋,下面就有Salt Cod,加埋脆口的法式小多士,真系赞。第二道风味就系,Frog Legs 2 ways : Meunière & Velouté ($98) ,西餐用田鸡做食材都系第一次试,田鸡好够肉汁,好香口。底下有一层薯蓉,好香食落仲有淡淡田鸡味,真系似食紧2种口感既田鸡主菜就系Lobster Risotto ($348) ,份量好够,原只龙虾切件上,龙虾新鲜,个人觉得意大利饭有点硬,老婆就觉得啱啱好。另一个主菜Onglet (hanger steak) ($288)。我地叫咗5成熟,厨师好有水准处理得好好,嫩口同保存肉汁功夫做得好高水准。如果大家去开坚尼地城一定要试试。
店员就简单介绍今天的推介。一听落去就知道好味。
如果大家去开坚尼地城一定要试试。