2023-04-10
通番关,好多人外游,报复式消费,小弟一向自觉甚为理性,就算消费都唔会报复式,至多都只喺使多少少而已。亦唔会晌啲大节日外游,成本贵嘛,宁愿留港消费,支持吓本地商户,趁复活节就食得豪少少,一于自助餐啦,够尽兴嘛!所以,是夜到访「港丽酒店」嘅「咖啡园」,一次过品尝多国滋味。贵为五星级酒店,环境当然好好啦,虽然餐厅晌地库层,但跟大堂天花连成一体,所以,空间感超强大,装修简约得嚟好雅致,感觉非常舒服。而且,啲枱亦特别大张,摆满成枱嘢都唔觉逼,招呼又熨贴,食物补充又足,可能今晚客唔算多,所以,唔会似有啲自助餐又要排长龙,又要抢咁款,晌度真喺食得自在。此外,餐厅有另一边通道出去户外区,其实出面喺酒店泳池加露天酒吧区,环境非常有气氛,坐晌度令人觉得好悠闲写意。当然,客人都可以拣坐出嚟,但天气开始有啲闷热,坐番入去爽啲。今次自助餐以「海陆美馔寻味之旅」为主题, 顾名思义,「海」就梗系指各种环球海鲜啦,「陆」就以多种即烤烧肉为主打,一阵先再慢慢介绍户外区嘅烤肉。星期一至四晚计,成人收$798,星期五至日及公众假期成人收$838,另收10%服务费。听经理讲,官网最近推出「Hungry Tuesday」快闪优
冰镇住橙汁、苹果汁、西柚汁,仲有汽水及啤酒都喺无限畅饮,饮得尽兴;而另外加$120更可以无限添饮指定红白餐酒及气泡酒添。 此外,餐后仲包一杯啡茶、柠茶、柠水,到临尾食甜品时,衬番杯咖啡就最好喇。 沙律吧
有多款新鲜沙律菜,有别平常啲一大盘,啲沙律菜排列得好整齐,配以法式、千岛、意大利沙律汁、油醋;晌冷盘𠮶边仲放有数款沙律配料,整体嚟讲唔算多,但都叫够精。 此外,仲有7款预制好沙律,款式包括鸡肉菠萝沙律、泰式茄子配小鱿鱼沙律、烧吞拿鱼沙律、柚子大虾沙律、日式豆腐、泰式海鲜沙律、藜麦沙律,睇起嚟都几吸引。 冷盘
再顺便讲讲几款冷盘,不过,3款都喺三文鱼,但做法各有不同,分别喺烟三文鱼、刁草三文鱼、焗三文鱼,口感同味道都各有特色。 将几款新鲜沙律菜,加啲酸青瓜、蕃茄干、紫洋葱……等等配料,再淋上法式及意大利沙律汁,配上少少三文鱼及杂锦生果,造就小弟呢碟色彩缤纷、开胃嘅头盘,样样都有啲,够晒多元化,越食越开胃。 而另一碟就喺将所有预制好沙律放埋一齐,又变咗一道特色头盘,食得出用料够精,配搭非常好。无论吞拿鱼、小鱿鱼、大虾,都好好味,菠萝够鲜甜,柚子够清爽,藜麦更加够晒健康。 刺身、寿司、卷物
虽然刺身、寿司、卷物无食到,但都稍稍介绍一吓,尤其啲刺身,除咗三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼,更提供拖啰,朋友食咗就大赞啲拖罗正到不得了,甘香油润;另一边仲有8款寿司、4款寿司卷,仲有少少味咐八爪鱼仔,应该满足到大部分人嘅喜好。 加拿大生蚝
每位客人会另外送上即开生蚝(两只),蚝肉质感嫩滑,入口好有蚝鲜味,淡淡嘅海水味,极富海洋气息,却唔会太咸,唧少少柠檬汁,唔单止更突出蚝鲜味,食落更加清爽。
除咗生蚝,仲会另外每位客人送上一客鲍鱼,虽然无讲几多头,但睇相都见好大只,事后侍应讲,每周都会有唔同款式,例如鱼子酱、煎鹅肝。至于呢件鲍鱼,口感柔韧有咬口,食落确喺有少少酒香,真系几好食。
食自助餐最回本嘅一定喺啲冰镇海鲜,餐厅供应5款海鲜,包括:加拿大鳕场蟹脚、大蚬、新鲜波士顿龙虾、大海虾、澳洲青口,佐以几款酱汁,如鸡尾汁、柠檬牛油酱、红酒醋,都几特别。就目测所见,呢啲回本嘢好抢手,但成晚都见补货甚快,完全无间断供应。 啲冰镇海鲜真喺好有质素,蟹脚好鲜甜,极有蟹味,大蚬、青口肉质嫩,唔会韧到似擦子胶咁。当然啲龙虾喺最正,大大嚿虾肉一啖放入口,真喺无得弹, 厨师更话佢哋啲龙虾喺活生生嘅新鲜货,唔系冰鲜嘢,所以,啲虾肉极之爽口弹牙,虾味强。
一口气食咗好多生冷嘢,所以,饮番个汤嚟暖暖胃,再配个面包。自助餐嘅面包一向都唔会点有牌仔介绍,睇样就喺啲小型欧陆包仔。而餐汤方面,一款喺中式老火排骨汤,另一款喺柠檬鸡薏米汤,钟意佢哋用啲保温煲座住啲汤,嘅时间啲汤够热焫。 小弟就拣咗后者,个汤有少少柠檬清香,里面有啲鸡肉粒,又有啲薏米,感觉几特别,都喺比较少饮到嘅款式。面包软熟得嚟有咬口,里面有啲
红梅干,搽啲牛油已经好好食。 烧味
烧味喺酒店嘅中餐厅出品,所以,质素有返咁上下,有烧鸭、叉烧同海南鸡,仲配咗好多酱汁,例如黑豉油、海南鸡饭辣酱……等我。 小弟就无食烧味,呢个部分就由老友嚟评论啦。佢试咗海南鸡同叉烧,佢话啲叉烧做得出色,入口好松化,有少少玫瑰露香气,最正喺有㶶边位嘛,海南鸡都觉得唔错,但又未算话好食到飞起。 热盘、即切烤肉
热盘类分咗两个区域,相信喺刻意安排,因为一边喺中式,另一边喺西式,前者有煎鲈鱼、蘑菇扒时蔬、炒大虾、咕噜肉、海鲜炒饭同韭黄炒面;后者就有煎鲈鱼、煎鸡薄片、烩牛肉、法式杂菜、炒西兰花、蕃茄汁海鲜长通粉同黑松露薯蓉,全部均有电磁炉热住,令到啲食物时刻保持一定热度。 即切烤肉方面,就提供咗威灵顿牛柳同盐焗原条盲𫚧,呢两款菜式晌 自助餐都算比较少有。仲提供咗黑椒汁、烧汁、辣根奶油、蜜糖芥末酱……等等。 老实讲,咁多热盘嘢,试就试唔晒架啦,亦好难话点食到回本,加上一阵仲要食埋户外区嘅即烤烧肉,所以,热盘嘢就喺咁二拣几款。威灵顿牛柳、煎鲈鱼、炒大虾、烩牛肉呢几款真喺好食,尤其个牛柳,里面包咗鹅肝酱,味道层次丰厚,但喺盐焗盲曹个人就觉得有啲咸。 即煮粉面
晌自助餐嘅即煮粉面、即煮意大利面……等等,都一律少试,因为太易饱肚,但都要介绍一下,阵容就唔算好多。面底有上海面同米线供选择,𩠌料就大概约有十款,而汤底有清鸡汤、担担面汤同酸辣汤。 见𩠌料唔太吸引,小弟就无试,留返俾老友嚟评一评。佢就试咗豆卜、素鲍鱼、韭菜配上海面搭清鸡汤,佢话整体不过不失,可能要试担担面汤或酸辣汤先见到真章。 即烤烧肉
出到去户外区,见到个巨型烧烤炉,以及插住两大嚿脆皮猪腩,加埋侧边放有好多配菜、酱汁,非常有阵势。其实除咗猪腩,仲有斧头猪扒、香烧和牛、澳洲羊架、鸡槌,以及多种烤野菜。师傅不断烤肉,发出火光熊熊,烟熏香气四溢,唔吸引人都几难。 呢部分点都留咗肚嚟试试,师傅好有心,样样都切啲俾我,再配上多款烧野菜,仲要摆到靓靓仔仔一碟咁,睇见都开心。呢份即烧杂扒,食落和牛真喺一流,软腍富由香,而羊架亦喺小弟最心水,同样膻香好食,猪腩亦都正,沾芥辣一流。
去到甜品环节,先介绍每晚8:30pm会有即煮甜品表演,是晚就喺士多啤梨罗曼诺夫,即喺乜?就喺橙酒烩士多啤梨,睇住女师傅煮溶砂糖之后,放入大量士多啤梨果肉,煮腍后再加上橙酒,发出微微火光,成品会再唧上鲜忌廉。 个人觉得有少少似生果杯,不过士多啤梨甜甜哋,又有少少酒香,撞一撞啲忌廉,味道酸酸甜甜好唔错。 士多啤梨乳酪慕丝
此外,临尾侍应仲会额外每人送上一款特色甜品 ,是夜就喺呢款乳酪慕斯,加上少少杂莓,洒点 开心果仁碎,卖相非常之靓。呢个甜品超好食,原来里面喺打碎咗嘅士多啤梨果肉,外层包住软滑而微微酸香嘅乳酪慕斯,正呀!
试咗以上两款甜品都未够喉,无问题,甜品区仲有4 款甜品,虽然唔多,但都喺高质素出品,包括黑森林蛋糕、法式焦糖炖蛋、意大利芝士饼、抹茶挞,以及可以随时向侍应攞嘅Häagen-Dazs雪糕。由于款式唔多,所以一次过试晒4款,果然喺酒店级出品,绝对唔会叫人失望。 上文都讲过,会包一杯餐饮,嚟到 甜品时段,咁就梗喺要配杯即磨咖啡啦,食甜品,几时都喺配杯咖啡最合衬。 今餐 自助餐又再食得满载而归,虽然自助餐去到9:30pm,但同朋友都倾到10:00pm先走。侍应都好好招呼,一来临尾都提一提我哋需唔需要再攞多少少食物,二来亦都无催我哋走,而且成晚收碟、补充食物都做得好足,佢哋亦好好礼貌,让客人都食得称心。更话呢度有生日礼遇,凡问生日月份内预订自助晚餐,餐厅都会奉送迷你生日糕点乙件。