2024-06-26
一家人去食饭,拣咗就近沙田市中心嘅星海会,佢喺万怡酒店入面,劲方面,我哋喺沙田新城市广场行完街,隔篱就系啦。招牌白胡椒蟹平时炒姜葱蟹就食得多,白胡椒蟹真系第一次食,佢嚟嘅时候将啲酱汁淋咗上去只蟹度,白胡椒味超级浓,加埋蟹味又香又有少少提神。不得不赞呢个真系佢哋招牌菜式,只蟹超级多肉,系名副其实嘅肉蟹,实滴滴嘅蟹肉遍布蟹钳同埋蟹身,蟹壳都有蟹膏,基本上成只蟹都煮得好入味,啖啖肉感十分满足。红烧皇子乳鸽做紧优惠$68只就有,我哋就叫咗一只嚟食吓,估唔到细细只乳鸽都有咁多肉,而且肉汁丰富,唔会烧到干晒,每咬一啖落去乳鸽嘅肉质都喺口入边浪吓浪吓,如果唔钟意太骚味可以加少少醋点埋一齐食,成只乳鸽都好多肉,呢个价钱好抵。时令冬瓜盅侍应推介话呢个冬瓜盅好新鲜,我见到差唔多每一台都有嗌,细细个冬瓜盅入边有蟹肉虾肉,仲有瑶柱螺肉同埋鲍鱼,超丰富。夏日炎炎,食冬瓜盅,最合适不过,记得要饮埋啲汤先至消暑。鲜腐竹百合浸时蔬腐竹加埋百合呢个组合永远都系100分,今晚嘅时蔬系白菜仔,好新鲜,食咗咁多肉当然要食返个菜啦,腐竹同百合又滋润!
招牌白胡椒蟹
时令冬瓜盅