2011-08-19
相约同僚好友一行六人入西贡食海鲜, 朋友介绍下就拣左全记已经去左远dd既呢间7点半左右都人山人海拎完筹就去揾个哥哥仔拣左海鲜先我地拣左一扎蛏子, 一斤四只南非鲍鱼, 两桶美国桶蚝一只公加一只毑膏蟹, 一斤海虾同六只扇贝先黎白酌海虾海虾非常新鲜, 用黎干煎同白酌咁食都冇问题蒜蓉粉丝蒸蛏子蛏子可能燕蒸既时间较耐所以肉质偏韧, 但可以接受蒜蓉粉丝蒸扇贝粉丝超多 不过若然系以金银蒜效果会更佳陈皮蒸鲜鲍一般之作, 可取既系果皮味足够姜葱炒蟹全晚最满意系佢, 既有膏蟹既香, 又有肉蟹既啖啖肉, 姜葱亦相当入味 酥炸生蚝 起初想要砵酒焗, 但经理大力反对, 狂踩自己舖整既砵酒蚝超难食下...就用左酥炸 其实应该用姜葱掘先更带到大大只既桶蚝既鲜相反酥炸佢都处理得唔好, 粉太厚, 搞到食多只都已经好腻腐乳炒通菜最后先炒起, 不过有啖菜食下都好既~~ 虽然食得出落左好多"师傅"敬送生果盘埋单千七蚊, 服务态度唔错, 两楼环境都望到下个海, 三圣外另一选择
已经去左远dd既呢间7点半左右都人山人海
拎完筹就去揾个哥哥仔拣左海鲜先
我地拣左一扎蛏子, 一斤四只南非鲍鱼, 两桶美国桶蚝
一只公加一只毑膏蟹, 一斤海虾同六只扇贝
先黎白酌海虾 海虾非常新鲜, 用黎干煎同白酌咁食都冇问题
蒜蓉粉丝蒸蛏子 蛏子可能燕蒸既时间较耐所以肉质偏韧, 但可以接受
蒜蓉粉丝蒸扇贝 粉丝超多 不过若然系以金银蒜效果会更佳
陈皮蒸鲜鲍 一般之作, 可取既系果皮味足够
姜葱炒蟹 全晚最满意系佢, 既有膏蟹既香, 又有肉蟹既啖啖肉, 姜葱亦相当入味
就用左酥炸 其实应该用姜葱掘先更带到大大只既桶蚝既鲜
相反酥炸佢都处理得唔好, 粉太厚, 搞到食多只都已经好腻
腐乳炒通菜 最后先炒起, 不过有啖菜食下都好既~~ 虽然食得出落左好多"师傅"
敬送生果盘