2012-04-07
拜完山,同亲戚黎到三圣嘅嘉彩食海鲜,其实已经黎过好几次,次次都系买海鲜黎加工,呢道加工无抽水,味道好,价钱合理。今次买左约二千蚊海鲜,有虾,蟹,蚝,班,圣子,鲍鱼同鲜尤。虾拣左豉油王同开边蒜容蒸,蒸个味略淡,后多加了豉油味道好多了,大爱佢个粉丝底,捞饭一流。豉椒炒圣子,好惹味,连啲青椒都食哂。砵酒蚝,个汁甜甜地,洋葱底,鐡煲上,有啲啫啫feel,又系好味到连洋葱都食哂。姜葱炒蟹,我无食。烧鹅,呢间酒楼岀名,亲戚话无啲肉唔得㖞,于是加左呢样,肉唔韧,多肉汁,少少肥,个皮烧得好香口,正!清蒸石班同鲍鱼,时候刚好,无蒸老哂,好鲜甜。椒盐鲜尤,粉唔系太厚,无炸到硬实实,钟意香口野就啱哂。加左金银蛋烚菜,未影相已经比人食哂……送左蒸千层糕,红荳沙同合时生果,生果有橙同西瓜。刚蒸起嘅千层糕好松软,正!红荳沙好绵不过超甜,钟意甜食的我食左两碗。因为权限问题不能上载太多相,用了并图方式,加上影相时亲戚经已起筷,好多相都好檬。计埋加工费、饭、酒水等成餐唔使三千,我地一行十五人,围起都唔使两百,抵食啦。
今次买左约二千蚊海鲜,有虾,蟹,蚝,班,圣子,鲍鱼同鲜尤。 虾拣左豉油王同开边蒜容蒸,蒸个味略淡,后多加了豉油味道好多了,大爱佢个粉丝底,捞饭一流。
豉椒炒圣子,好惹味,连啲青椒都食哂。 砵酒蚝,个汁甜甜地,洋葱底,鐡煲上,有啲啫啫feel,又系好味到连洋葱都食哂。
姜葱炒蟹,我无食。
烧鹅,呢间酒楼岀名,亲戚话无啲肉唔得㖞,于是加左呢样,肉唔韧,多肉汁,少少肥,个皮烧得好香口,正! 清蒸石班同鲍鱼,时候刚好,无蒸老哂,好鲜甜。
椒盐鲜尤,粉唔系太厚,无炸到硬实实,钟意香口野就啱哂。 加左金银蛋烚菜,未影相已经比人食哂……