当日星期日晚,迟左去街市买𩠌,成6点先去到,加上休渔期系冇乜靓海鲜。当天买到既海鲜可能唔系太新鲜,加工后我哋觉得味道好一般,但理解既系厨房得老细老人家同另一个男人煮,根本忙不过来。椒盐濑尿虾-呢一个系果晚最好食既,濑尿虾够新鲜,炸得透同埋加埋椒盐既调味好野味!姜蒽炒蛏子-原本叫左姜葱炒蛏子王煎米粉底,但上台变左豉椒炒蛏子王,蛏子仲要腥既,唔知系蛏子唔新鲜定点,全晚最差😮‍💨蒜蓉粉丝蒸仙贝-不过不失花雕蛋白蒸像蟹-只蟹唔新鲜,好削应该养到瘦晒变成水蟹,所以蒸出黎比较水汪汪,呢一点唔关厨艺事,但系完全无花雕味。系一味普通蛋白蒸‘水蟹’。盐焗奄仔-首先一上台就有‘压’味,一反个蟹肚黎睇就见到未有挤走蟹屎 先煮唔怪之得有呢个臭味。同埋d脚甩晒,好彩食落无臭味。清蒸黑瓜子-消失的‘扣’,明明交代左有扣但最后上台系唔见,条鱼蒸得岩岩熟,但系豉油略为较淡😮‍💨豉油王大虾-呢一味煮得最好食,调味好得!

蒜蓉粉丝蒸仙贝-不过不失

豉油王大虾-呢一味煮得最好食,调味好得!