2017-10-18 6775 浏览
朋友话锅心粥底火锅好多人试过都话好食. 一于订台试下. 本黎想book 6点果轮, 但full左, 只好book 8点半至11点. 去到"锅心" 门口已经见到好多人等紧入座, 个个都book晒位, 如果唔book位就冇得食了 >< 虽然book左位, 都系等左阵先可以入座. 价钱方面 , 每位 $198 无加一收费, 饮品需要另外叫, 每位包七款时令海鲜 (今次我地系虾,蟹,鲍鱼,大蚌,皇蚬,花甲,多宝鱼 ), 同埋五款打边炉配料选择 . 虽然配料质素一般, 不过$198 呢个价钱食到7款海鲜系的确系抵!一开始黎个沙律 之后就开始上海鲜, 首先系要放只蟹落去, 令个汤底好鲜甜. 而且每张枱旁边都有张粥底火锅食用次序及各海鲜需要的煮熟时间, 按指示煮海鲜, 唔会有 over-cook 既情况, 非常的贴心!海鲜好新鲜, 每款都保持原汁原味, 虾好生猛, 仲跳跳扎, 食得出海鲜的鲜味, 但系贝壳类有少少沙....多宝鱼, 都几多骨, 我个人唔太钟意. 之后食完个d 海鲜, 就开始放d 打边炉既野食, 不得不提, 一定要叫油炸鬼, 火锅配油炸鬼真系绝配, 正!正!正!食到尾段

多宝鱼, 都几多骨, 我个人唔太钟意.

食到尾段就用返呢个海鲜粥底煮粥,  加埋d 南瓜粒, 芋头粒同粟米,  南瓜同芋头可以煮耐d溶d, 咁个粥先会绵.

粥配料有菜脯、冬菜、葱,  $198 可以食到咁多野真系抵食~~ ^^
2017-10-06
  • 海鲜