就算间餐厅几唔好食我都好少会特登俾负皮,叫做俾多次机会,但今次真系极失望😠其实今次系第二次光顾,仲要特登拣黎食自己生日饭,皆因两年几前食过觉得几好所以好有信心,结果⋯一行五人,拣左A5和牛放题(因为对上𠮶次未有和牛级数,算系尝鲜)。其实我哋都好明白呢个价钱($398/位)喺日本先勉强食到无特别级数嘅和牛放题,更何况A5,更何况香港🤨所以我无太高嘅期望。结果的确中规中矩,唔合格嘅A5,但有一般和牛油脂旨味。今次赠送嘅海鲜拼盘完全唔新鲜(但上次有埋龙虾两食𠮶次系几好),鲍鱼味如嚼蜡都算,唔小心戳破内脏竟然腐臭到成个碗唔可以继续用😖蚝同扇贝正常,甲罗烧太死咸。虎虾喺正常火力下一系难变色,一系容易烧干,呢个就当我哋技术不纯啦~但当中的确有食到「霉」虾肉,确实大而无当!早左差不多一个星期预订,竟然食得仲凄惨过出面walk-in 嘅餐厅😂服务就「出色」到不行了~相信系疫情影响,周日晚上只有几枱客人,而餐厅一方亦将我哋呢几枱安排到较后方嘅位置入座,其实系无问题嘅~问题系全部楼面竟然企哂喺reception,离大家劲远,有时需要服务就要示意好多下先见到我哋!客人咁少都咁我好纳闷🌚另外,虽然大家有共识约

和牛拼盘

海鲜拼盘

另外,虽然大家有共识约个半小时左右要last order,但一般放题店都会选择由服务员/ 点菜平板电脑提示,结果两样都无,突然断左点菜系统⋯或者系我哋picky,我哋应该尽客人义务,唔可以依赖服务员,要时刻睇住时间,或者校返个闹钟咁。

无论如何,食材、服务都为我呢个寿星蒙上大大片阴影面积,亦好愧疚向同行友人们推荐左呢间餐厅⋯生意唔好都可以经营得咁随心所欲,我就唔会再贴钱买难受,大家都三思而行啦~
庆祝纪念
生日