2021-05-19
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$300-350+📍Address: Seafood ghost, Shek Mun一去到seafood ghost,我就点左佢地最出名嘅手抓海鲜餐($298)。认真海鲜份量真系好多,我点左港式避风塘风味,真系做到好似以前食开嘅大排档咁,有好多炸蒜系表面,香辣惹味。海鲜有好多唔同种类,有龙虾、肉蟹、鲍鱼、鱿鱼、青口、虾、螺,有蒜蓉包同炒意粉系旁边。呢个价钱既海鲜质素相当新鲜,肉质爽口鲜甜,唔会有一般冰鲜的味道或者发左霉的口感。我下次黎食一定会encore多次呢个手抓海鲜餐。因为见到隔离枱点左寿喜烧套餐($238),好似几吸引,所以我地又点左。牛肉都新鲜,肥脂均匀,入口甘香,最好嘅地方系餐厅提供左蛋汁沾点。禄下件肥牛、再点下蛋汁😍真系人生一大享受!相比一般日式餐厅,呢个寿喜烧既汤底用左清甜既鲣鱼汤,而唔系偏咸嘅酱油汤底,所以食完唔会太口渴。清清地,食完咁多海鲜,再食寿喜烧提供嘅菜篮,有金菇、绍菜,感觉相当舒服。