2018-11-20 83 浏览
之前食过深水埗伦哥火锅,价钱合理,味道一流。今次友人提议试埋佢地太子分店嘅海鲜锅。店铺喺太子柏树街,太子站行过黎都系话3-5分钟,非常方便。呢个海鲜锅唔系打边炉,系蒸气海鲜锅,价钱$238一位,最近做紧优惠,晚上8点前结帐或10点后入座都有7折,价钱相当吸引,所以友人今次预约左,一黎就可以入座,连店员都赞佢醒目呀。共有8款海鲜供应,每款仲比你选择用咩配料去蒸,加姜葱、加虫草花、加蒜蓉、加果皮.....等等而且台边仲贴左张纸列明每款海鲜蒸煮时间,但最重要系其实有专人帮你去蒸架,唔怕挂住同朋友吹水唔记得蒸左几耐,服侍周到,值得一赞。先黎每位一个炖汤,今日系猴头菇炖鸡,热辣辣咁上台,而且足料好味。跟住再黎每位一份嘅蚝皇花胶扣鲍鱼,花胶质感烟韧爽口,点埋鲍汁就更爽。另外,鲍鱼虽不算大只,但有浓郁鲍鱼香气,质感腍滑。简简单单用虫草花去蒸,健康又够清香,贵妃蚌肉厚而且鲜味十足。店员一早先将海虾开边,加入蒜蓉只需蒸两分钟就搞掂,快熟又容易剥壳。一打开盖,蒜蓉味扑鼻而黎。龙虾我地选择清蒸,咁先做到佢嘅鲜味嘛,6分钟时间刚刚好,既可蒸熟龙虾,又能保留虾肉本身水分唔好太干,肉质味美。用姜葱蒸可去除胜味,而
店铺喺太子柏树街,太子站行过黎都系话3-5分钟,非常方便。

唔怕挂住同朋友吹水唔记得蒸左几耐,服侍周到,值得一赞。

另外,鲍鱼虽不算大只,但有浓郁鲍鱼香气,质感腍滑。

虫草花蒸贵妃蚌

海虾
一打开盖,蒜蓉味扑鼻而黎。

龙虾
又能保留虾肉本身水分唔好太干,肉质味美。

生蚝
用姜葱蒸可去除胜味,而生蚝虽然身形娇小,但食落都相当肥美,口感满足。

肉蟹
蟹肉够丰满,而且爽滑鲜甜,蟹膏虽然不多,但味道甘香得黎又唔太腻,满口油香。

鲜鱿肠粉
只食海鲜怕唔够饱?放心吧,店家在最后两道菜已经预备左饱肚食物。
肠粉够滑溜,加上鱿鱼新鲜爽口,配上甜酱更觉美味。

十足十二串足料蒸饭
除左肠粉,仲有呢个十足十二串足料蒸饭,听个名就已经觉得够霸气,
配料有鸡肉、腊肠、虾干、粟米、翠肉瓜、南瓜、虾腩片、
芋头、蒿笋、蒜蓉排骨等,份量十足,保证你撑住个肚叫饱呀。

黑糖冰凉粉

最后送上甜品,呢个黑糖冰凉粉睇落好似食紧冰,其实系透明凉粉,黑糖只有微甜,相当健康美味。

P.S 在店家官方社交网站比个LIKE,每位送一罐饮品架。
虫草花蒸贵妃蚌
海虾