2019-01-25
两公婆想拍拖食晚饭,最近学人食过试过食蒸海鲜之外,依家想学人食下粥底海鲜火锅!出街食火锅最好就系可以食得多款式,每样够两位便好!琴日我哋就去咗附近嘅六十六十度渌下渌下啦~$200火㶽粥底本来够吸引,但系谂谂下之后个又想食好少食嘅椰子鸡汤底,所以就加多几十蚊食帮衬佢半只鸡咁上下的椰子汤!足本教你点食椰子鸡同各海鲜!我地先食晒D鸡先,椰水清甜好喝,内有椰子肉,竹笙等,鸡约半只左右,够食~之后先食各样海鲜,蟹、蚝、鲍鱼、蝴蝶蚌,大蚬、扇具..... 哗!样样都鲜,如果鲍鱼大只D仲正!食完一轮海鲜,个汤底甜到不得了,好好饮!昵个时候上埋自选嘅猪、牛、手打墨鱼丸和花胶..... 个花胶我地谂住煲耐D,结果个汤浸哂骨胶原,杰咗好多!同时食猪和牛,薄片拖一拖入口够正,但未食完我已feel 到好饱~ 份量足,饱哂!最后一提我好喜欢那有心思的怀旧食具,万寿无疆碟,鸡碗咁~ 型!