2024-01-10
呢间「满粥顺德粥底海鲜火锅」位于大角咀杉树街,佢嘅招牌菜就系肉蟹餐,价钱系$198 每位。而家天气转凉,打边炉就成为一个最受欢迎嘅活动。冇去过大角咀嘅我今次接受朋友嘅介绍,决定嚟试吓佢哋嘅招牌。首先,系7款时令即㓥海鲜方面,真系令人叹为观止。有沙白、大蚬、鱼、基围虾、鲍鱼、元贝同蟹等,每一款都系新鲜活泼,质感十足。尤其系沙白同元贝,唔会有沙嘅感觉,每一口都饱满多汁,令人回味无穷。加上餐厅用心编制嘅时间表,好方便客人煮食,确保每一样海鲜都系最美味嘅状态。其次,6款自选火锅配料令人垂涎欲滴。我地拣咗美国肥牛、黑毛猪腩片、牛骨浓汁牛丸、酱爆濑尿牛丸、松露香菇贡丸、养颜花胶片。其中,牛丸特别引人注目,浓厚嘅牛味令人难以忘怀,每一口都彷佛品尝到了美味的牛肉汤。再者,3款煮粥时蔬配料为整体增色不少。粟米、红萝卜同芋头,简单嘅三样食材都能够为粥底带来丰富嘅风味。红萝卜粒、芋头粒同埋粟米,加入粥底后,让整体更加鲜甜,成为一道清新的料理。最后,精华海鲜粥绝对系整餐嘅巅峰之作。当职员将菜脯同蛋汁加入粥中,整碗粥瞬间变得香气四溢。海鲜嘅鲜味同菜脯嘅咸香融合,每一口都令人心满意足。这碗粥成为整顿餐饮嘅完美结尾
最后,精华海鲜粥绝对系整餐嘅巅峰之作。当职员将菜脯同蛋汁加入粥中,整碗粥瞬间变得香气四溢。海鲜嘅鲜味同菜脯嘅咸香融合,每一口都令人心满意足。这碗粥成为整顿餐饮嘅完美结尾。
总括而言,「满粥顺德粥底海鲜火锅」提供嘅时令海鲜、自选火锅配料同煮粥时蔬配料都令人印象深刻。无论系肉蟹餐、自选配料,定系精华海鲜粥,每样都充满惊喜。而餐厅用心嘅服务同食材搭配更系一大卖点。🍲🦐🍚