2022-07-01 38 浏览
虽然炎炎夏日,但系都好希望可以同朋友围炉取下暖。今晚就去观塘食火锅,拣咗个海鲜火锅,超级丰富,成个套餐之多元化,令我哋非常满足。首先系一个鸡煲,辣辣地但系都可以接受,而且加入大量芫荽同洋葱等爆香,非常惹味。再嚟一个刺身拼盘,拼盘卖相震撼,鲍鱼、三文鱼、带子、甜虾,希灵鱼等等,真系一啲都唔失礼。然后就系主角海鲜火锅。其实平时食火锅我都系比较钟意牛肉,各种嘅丸,但系今次嘅主打系海鲜,所以有大大只嘅龙虾,再有大量嘅龙趸同白鳝。我平时唔钟意食白鳝,但系今晚嘅白鳝系令我回味无穷,我哋都觉得白鳝非常之有咬口,烟韧嘅感觉就好似充满着骨胶原一样,非常滋润。当然仲有一盘排得非常整齐嘅肥牛。因为系任食火锅,所以我哋都额外嗌咗一啲蔬菜,饱满嘅水饺,芋头同淮山等等。饮品亦非常多元化,我拣咗洛神花茶,滋润一下,亦都放纵饮下汽水。好开心同朋友相聚,吃吃喝喝,谈笑风生又一晚。