在黄金海岸 staycation ,酒店不包晚餐,所以当晚大伙儿去三圣村食海鲜 。已经很久没有去过三圣村,之前询问住屯门的朋友那间食店好,他们都推介这间酒楼 。因为我们要拣海鲜,所以 5:30 pm 左右便到了三圣邨,先去朋友推荐的上记海鲜档买海鲜。 店主都好老实,根据你晚饭的人数,再和你预算海鲜分量,海鲜价钱合理。6 pm 左右便上酒楼,由于前晚八号风球 ,今天刚落波,酒楼当晚很多客人,他们要求我们 8 pm 要交枱, 其实你煮得快,我哋咪食得快啰。 😁一入门口右边被屏风间咗给其他食客,我们十个人坐在一入门口左边,环境比较挤迫。东风螺之前都系烚熟或者辣酒煮,因为惊有啲朋友唔食辣,所以盐焗,第一次呢个做法,味道都唔错😙濑尿虾都好大只 每人半只。基本上呢间酒楼嘅师傅,煮啲嘢大部分味道都唔错, 冇浪费到D海鲜。😋呢只鲍鱼比平时食𠮶啲大只。呢只系澳洲扇贝, 味道不错。临尾侍应话上甜品比我哋,原以为系一般嘅红豆沙,原来系芝麻饼,虽然当时食到好饱,但系都觉得呢个芝麻饼好好食,外脆内软,又够热,真系一大惊喜 。加上外面都好少见到,呢啲咁大嘅芝麻饼。🤗

濑尿虾都好大只 每人半只。

呢只鲍鱼比平时食𠮶啲大只。

呢只系澳洲扇贝, 味道不错。

2021-10-10