2022-07-28 115 浏览
平日都唔舍得去街市买海鲜,因为实在太贵🥲所以今次就喺元朗拣咗一间海鲜放题,拼尽全力去食,希望可以赚到😚😚!-入到餐厅侍应们都好友善介绍佢哋嘅海鲜,以及佢哋服务态度都几好,见我哋嘅食物残渣兜兜满晒就即刻帮我哋清走,又叫我哋食多啲!今次我哋就去咗食蟹肉放题$418👍🏻-一入到去就有一个虫草花蒸鸡放题来讲,鸡肉嘅肉质都好香好嫩,味道都十分入味,甜甜咸咸的,咬下去肉汁瞬间流出来-蟹肉放题包含一份海鲜拼盘包括有生蚝扇贝虎虾以及鲍鱼生蚝蒸完嘅肉质依然系鲜甜多汁,餐厅好贴心,提供左蒜蓉以及粉丝,可以作为蒜蓉粉丝扇贝,自己觉得蒜蓉嘅作用可以提升扇贝嘅鲜味,扇贝嘅肉质好弹牙!虎虾嘅size足足由我一只手板咁长,肉质鲜嫩,脆脆的!鲍鱼完全唔会谐霎霎,鲍鱼咬落去系劲鲜甜,完全冇任何怪味~~-终于嚟到主角蟹同蚬!全部蟹都系自己出去夹,自己可以挑选size以及见到所有蟹都扎扎跳,好生猛,挺新鲜放入蒸笼焗上6分钟便可以进食噜!蟹钳嘅肉汁鲜嫩多汁,肉汁也随即在口中散发出来,系海鲜的鲜甜味。至于蟹壳上也有很多蟹膏,可以捞埋d蟹肉一齐食,蟹膏嘅鲜味为蟹肉带来层次感,令整个体验升华!注意:蟹一点腥味也没有,可见餐厅真材实
平日都唔舍得去街市买海鲜,因为实在太贵🥲

今次我哋就去咗食蟹肉放题$418👍🏻

一入到去就有一个虫草花蒸鸡

蟹肉放题包含一份海鲜拼盘
包括有生蚝扇贝虎虾以及鲍鱼

终于嚟到主角蟹同蚬!
放入蒸笼焗上6分钟便可以进食噜!蟹钳嘅肉汁鲜嫩多汁,肉汁也随即在口中散发出来,系海鲜的鲜甜味。至于蟹壳上也有很多蟹膏,可以捞埋d蟹肉一齐食,蟹膏嘅鲜味为蟹肉带来层次感,令整个体验升华!注意:蟹一点腥味也没有,可见餐厅真材实料,不会班门弄斧🫶🏻
蚬肉完全冇任何沙石,建议蒸熟后放在蟹粥里,让蚬肉的鲜甜味散发出来~

去到最后,就有一个蟹粥可以食
由原本空空的锅,变到整个锅都系都系海鲜的精华,一啖接着一啖咁样食,完全停唔到口!