2019-09-23 166 浏览
之前已经黎食过一次,上次食完鸡煲,今次一早已经谂住试下个海鲜粥底火锅,前一日去open rice 睇下有咩配料,就见到原来想食粥要提前预约,即刻打去预留好彩赶得切。我地两个人配环球海鲜盘6款,有虾、鱼、象拔蚌、蚬、鲍鱼等等。各样海鲜都系新鲜的,虾就美味甘甜、肉质爽口,蚌、蚬同鲍鱼都好弹牙爽口又鲜嫩,鱼更加一份嫩滑。呢个海鲜盘食得过。火锅配料拣左6款,先讲手切鲜牛肉,明显系高质d,非常鲜嫩,油花都几平均,一啲都唔"韧",不过美国牛肉都唔差得几多,都好食的。然后有日本黑豚肉,肉味香,同样唔觉"韧",都唔错。左起系鱼皮饺、午餐肉、手打鲮鱼球。特别要提鱼皮饺,鱼皮有咬口,肉质好嫩滑,觉得好食过平时食个d。另外仲嗌左一碟手打陈皮鲜牛滑,唔算好嫩滑但又几好食,好有陈皮味。另外值得一提既系个秘制酱料,味道调得几好,有少许辣,为食物增添一份美味。最后系个粥,可以按个人喜好落几多配料,有南瓜粒、芋头粒、冬菇粒、芹菜、窝蛋。个粥清淡得黎有少许配料既味道,但如果啲水小翻d就更好。环境比较旧式,但都无阻啲人黎食佢,最紧要系食物好食。

环球海鲜盘

手切鲜牛肉、美国牛肉、日本黑豚肉

鱼皮饺、火腿午餐肉、手打鲮鱼球

手打陈皮鲜牛滑

环境比较旧式,但都无阻啲人黎食佢,最紧要系食物好食。

2019-09-17
环球海鲜盘