2023-06-18
👩🏻🤝👨🏼经过一日既辛劳工作, 紧系要食番餐新鲜既海鲜慰劳下自己喇, 今次就拣咗食过好多次都赞不绝口既粥底海鲜火锅喇😚😚 1️⃣阶 - 汤底 - 粥水🥄为求食到最鲜味, 最原汁原味既海鲜当然拣咗粥水做汤底啦😋 2️⃣阶 - 肉蟹 + 沙白蚬套餐 ($218)肉蟹可以令鲜味提升, 令最后既粥底再升华, 沙白蚬一d沙都无, 啖啖肉极鲜甜~~但如果钟意啖啖肉又唔想剥壳, 就可以拣龙虾套餐喇($238)(📝不过龙虾供应有限, 需要系订枱时预先通知) 3️⃣阶 - 自选5款海鲜🦐当日拣左鲍鱼、花甲、大花蚌、象仔蚌同海虾, 鲍鱼同海虾都超生猛, 贝类既海鲜都超鲜甜~扇贝 ($30 per person)由于扇贝系当日既特价时令海鲜, 我地都忍唔住每人叫咗一只, 超大只啖啖肉呀👍🏻 4️⃣阶 - 每人自选4款配料🥩🥦打得边炉又点少得肉类同蔬菜呢! 当中必叫肥牛、猪梅头片、 鸡滑、鸡骨丸~花胶仔同竹笙都好出色, 当时既汤底已经吸收晒海鲜既精华, 配料融合咗后令味道更上一层! 🌟系拣配料之前会有南瓜粒 / 芋头粒 / 粟米, 需要先放落汤底煮烂, 以提升鲜味~当最后加入所有配料后, 店员就会加入猪油渣、菜脯粒、
1️⃣阶 - 汤底 - 粥水🥄
为求食到最鲜味, 最原汁原味既海鲜当然拣咗粥水做汤底啦😋
2️⃣阶 - 肉蟹 + 沙白蚬套餐 ($218)
3️⃣阶 - 自选5款海鲜🦐
扇贝 ($30 per person)
4️⃣阶 - 每人自选4款配料🥩🥦
🌟系拣配料之前会有南瓜粒 / 芋头粒 / 粟米, 需要先放落汤底煮烂, 以提升鲜味~当最后加入所有配料后, 店员就会加入猪油渣、菜脯粒、芫荽煮粥, 粥身又香又绵, 真系要食两碗先够🤭
💕正如锅心所讲: 绝无海鲜价, $200左右就可以食到咁多新鲜既海鲜, 甚至有肉类同粥, 绝对系超高CP值, 真系食到捧住个肚走😁😆