2017-06-15 3382 浏览
外地朋友来香港旅行,他每次来都系食日式放题,我笑他豪无新意,今次决定迫他试试蒸汽锅~潮福一定是不二之选,性价比高~今次拣左尖沙咀分店,交通方便,而且新装修,光猛又新净~一边食一边望住d游水海鲜~有无系水簇馆餐厅食野既感觉?每位$338既半自助海鲜套餐,每位包一个炖汤,半只乳鸽,半只龙虾,一份杂锦蚬,4样自选海鲜,同埋一系列任食既食物同汽水啤酒凉茶~松茸菇螺头汤汤头有松茸味既香,螺肉既清甜~烧乳鸽,薄薄既皮又脆又香,咬落去肉嫩有肉汁~花甲同蚬,肉大无砂,味道鲜甜~自选海鲜拣左海虾,象拔邦,鲍鱼,桶蚝~桶蚝size非常大只~食落肥美饱满,啖啖肉好满足~鲍鱼本身调左味同加左虫草花系面,都好鲜味同弹牙~龙虾上面本身加左蒜蓉调味,本身鲜味欠奉,但质感唔错,几爽同嫩,友人好喜欢~我就比较喜欢海虾,有鲜味得多,仲好爽好弹!手打丸类之中,我最爱虾丸,啖啖虾肉~和牛片同和牛粒,推介片,牛味浓,又有油腻香!我地都encore左几次~~呢度既马拉糕更加唔洗讲,次次几饱都要食几件啊~~又松软,又香!!最后仲有赠送饭后水果,香甜西瓜~特别一赞,阿姐服务好好,亲切又有耐性会keep住继续帮衬

一边食一边望住d游水海鲜~有无系水簇馆餐厅食野既感觉?

松茸菇螺头汤
汤头有松茸味既香,螺肉既清甜~

烧乳鸽,薄薄既皮又脆又香,咬落去肉嫩有肉汁~

花甲同蚬,肉大无砂,味道鲜甜~

自选海鲜拣左海虾,象拔邦,鲍鱼,桶蚝~

桶蚝size非常大只~
食落肥美饱满,啖啖肉好满足~

鲍鱼本身调左味同加左虫草花系面,都好鲜味同弹牙~

我就比较喜欢海虾,有鲜味得多,仲好爽好弹!

手打丸类之中,我最爱虾丸,啖啖虾肉~

最后仲有赠送饭后水果,香甜西瓜~

特别一赞,阿姐服务好好,亲切又有耐性

会keep住继续帮衬