2011-06-20
是日去食海鲜, 想起了之前系西贡食, 这里会否比西贡的还要好味呢?因为订了位的关系, 所以不用等位, 一入去已经见到好多明星系墙上签名, 连天花板都有.......密密麻麻, 有些签名真的要细心一点看才知道是谁....我们一坐低, 阿姐就问我们饮咩,唔知点解无茶供应.....于是就拣了竹蔗水~不过就甜了一点.....头盘(猪肚等内脏, 鱿鱼等): 我就觉得普普通通啦, 不过不失(65分)白灼花螺: 只只螺都无沙, 再点上豉油已经好鲜甜了(75分)豉椒炒蚬: 大大只花蛤, 豉椒汁又辣, 正(75分)果皮蒸饱鱼: 鲍鱼好大只, 要切多绝刀先可以放入口, I Love It!!!(80分)炸鱼仔: 要来送粥就ok(65分)粉丝蒸圣子王: 好似筷子咁长, 好粗身, 加上蒜蓉粉丝系面, 好好味呀(80分)盐焗鸡: 鸡好入味, 连鸡肉都有沙姜味, 好难得(75分)椒盐濑尿虾王: 之前系西贡食过一次濑尿虾王, 今次第二次试到~觉得同西贡那次差不多, 好大旧肉, 而且中间的膏好似筷子咁粗,$350一只, 真系抵食!!(80分)避风塘炒蟹: 主角终于都来到了~成只蟹有碟仔咁大只, 蟹脚都好多肉, 旁边的
豉椒炒蚬: 大大只花蛤, 豉椒汁又辣, 正(75分)
炸鱼仔: 要来送粥就ok(65分)
盐焗鸡: 鸡好入味, 连鸡肉都有沙姜味, 好难得(75分)
避风塘炒蟹: 主角终于都来到了~成只蟹有碟仔咁大只, 蟹脚都好多肉, 旁边的炸蒜都好好味(75分)
胜瓜汤: 清清甜甜, 食了咁多海鲜, 再饮埋这碗胜瓜汤, 消暑一流!!(75分)
烧鹅汤河: 原来这里的河粉最出名, 食落又真系几滑~烧鹅都唔错, 唔系好肥(75分)
其实这里的阿姐态度普普通通啦......不是很差~
始终都系明星饭堂, 贵就贵了一点啦~
不过我推介