2015-10-10
好耐无同老友夏总及佢老婆一齐食饭,顺便睇睇旅行相,所以,相约嚟到红磡主打海鲜及汉堡嘅Seafood Stand,贪佢环境够轻松随意,感觉无拘束,一边食住汉堡,就一边睇相 。店内环境唔喺好大,属小店格局,一室美式风情,墙上挂满充满美国味道嘅海报,配以柔和灯光,节奏轻快嘅音乐,虽然点餐运作喺半快餐模式(即喺晌柜表点餐后,再有店将食物送上),但一样甚有气氛 。唯挑剔少少喺全店都喺高脚枱櫈,但枱底无设置一啲挂钩,又或櫈底无放置一啲小篮以便客人摆放背囊或手袋之物 。以汉堡包店而言,食物嘅选项真喺唔少,起得个名有Seafood一字,当然亦有海鲜嘅选择,如龙虾、虎虾、鱿鱼须、带子、青口、珍宝蚝……等等 。两大页嘅餐牌,除海鲜类,仲有肉类、意粉、餐汤、小食、沙律,以及另一主打汉堡;饮品方面,除咖啡,汽水,仲有多款梳打 。 薯格 $28 依度嘅汉堡无伴薯条(只伴少少沙律菜),而薯仔小食有脆薯条、薯角、薯格,可惜无混合,所以点一客薯格试试,因为我哋都较少食。薯格炸得香脆,最得意喺支茄汁,仲以为喺「地扪」货色,原来经调校过,酸香得嚟带少少辣,原来加入咗黑椒,所以,较单单茄汁惹味 。 虾兵
以往食海鲜类汉堡,多数只喺鱼柳,至多食过一次虾饼,大虾拼软壳蟹依个组合真喺几有新意,原来更喺店方招牌之一。包内垫有蕃茄、生菜及加上自家酱汁,估唔到效果几得㖞,有爽口,又有烟韧嘅口感,软壳蟹入口又唔油 ,铺满黑白芝麻嘅包身松软又够回弹力,而且,汉堡做得唔会太巨型,食起嚟唔会太「拿手唔成世」,双手揿一揿就可以一啖咬落去。
老友都算算哋喺羊痴,所以,9款汉堡中佢指明想试试个羊仔柳汉堡,小弟都食羊,当然乐意奉够。面包内夹住几件羊仔柳,仲有紫椰菜、蕃茄、洋葱及自家酱汁,如果喜欢食羊嘅朋友一定试试,羊肉带点点膻香,唔太呛 ,相信一般人都接受到,而肉质好软腍,自家酱汁带微辣,配合紫椰菜、蕃茄、洋葱,真喺好食 。
本来想试吓款蒜香盐焗珍宝老虎虾,不过,店员推介只盐烧海鳌虾,原价要成$58 / 只,依家就卖$88 / 两只,师傅会开边稍稍调味再烧,入口香草味唔会太浓,仍然有鲜虾味,肉质弹牙爽口,虾头又有少少膂,都唔错㖞。
都话朋友喺羊痴,羊仔柳汉堡都唔够,再追加煎羊架,仲要一客都唔够,叫够两客。啲羊架好抵食,一客两件都只喺卖$56,仲要有番咁上下大支,煎得啱啱好,外皮带点脆,内里质感嫩滑,又富肉汁,带淡淡香草味 。
意粉共有4款(意粉可改长通粉),都喺卖$42-$48,一啲都唔贵,而且,估唔到份量十足,卖相跟大餐厅做嘅一样无欺场。意粉煮得有咬口,既有松露味道,又有蒜香,两者都平衡到,唔边单一方面太抢,而鸭胸切成丝,拌住意粉一齐食,真喺啖啖滋味 。
梳打水加入菠萝汁,制作简单嘅冻饮,朋友话菠萝味几清甜,少少酸酸爽爽。
外观睇见都叫人清爽一阵阵,入口更喺凉快逼人,薄荷、青柠,带出凉爽嘅组合,应该好衬今晚嘅嘢食。
其实,小弟都好少饮冻咖啡,因为会被啲冰冲淡,饮唔到当中嘅原味,不过,杯榛子鲜奶咖啡都唔错,香滑而渗出点点榛子香味。查实,食住汉堡及烧烤炸嘢,都喺应该饮梳打或其他冻饮好啲。