2019-11-30
今日做完gym就黎左附近呢条鲗鱼涌呢条食街海光街食返个post workout meal。营养师话做完运动应该补充蛋白质同适量碳水化合物。食呢间海南鸡饭就啱晒。但系又见呢度店名有华人喇沙咁大只字,又心郁想试。决定叫呢度招牌菜,海鲜喇沙($80),加个海蜇鸡丝沙律($38)等我可以食多啲鸡,又不至于浪费啲饭。海蜇鸡丝沙律黎到系超大份,呢个价钱真系抵食,用既鸡脂肪唔多,啱晒健身人士,食完呢个我既蛋白质够晒数!鸡中间加埋海蜇,令口感软中带爽,正啊!海鲜喇沙果然系招牌菜,首先汤底椰香味够重,带微辣,对平时唔食辣既人黎讲,绝对系接受到既程度。汤底浓郁,所以啲面都好挂汤,啖啖味道都好丰富。配料有两件超索汤既豆腐,一咬就必晒啲喇沙汤出黎!虾有两只,味道几鲜弹,肉质唔会好霉。鱼片亦够弹牙。仲有半只蛋添。喇沙传统就系用米粉加米线,口感咬落有爽有嫩好特别架。时间尚早,比我赶上午餐尾班车,加$2已经有杯饮品,冷热同价。我叫左热柠檬薏米水,味道有蜜糖甜味,加上柠檬既酸味,系几开胃解腻既饮品。呢度上菜几快啊。侍应亦好友善,背景音乐播住广东歌纯音乐,好令人放松。绝对唔系一般茶记。
海鲜喇沙果然系招牌菜,首先汤底椰香味够重,带微辣,对平时唔食辣既人黎讲,绝对系接受到既程度。 汤底浓郁,所以啲面都好挂汤,啖啖味道都好丰富。
配料有两件超索汤既豆腐,一咬就必晒啲喇沙汤出黎! 虾有两只,味道几鲜弹,肉质唔会好霉。 鱼片亦够弹牙。仲有半只蛋添。喇沙传统就系用米粉加米线,口感咬落有爽有嫩好特别架。