cafe TOO

上次去Cafe Too 食buffet已经系几年前嘅事。因为知道餐厅最近搅咗个海鲜街嘅主题,所以吸引我再一次订枱试试。网上订咗6月尾平日dinner buffet, 当晚个场都算Full晒, 证明呢个海鲜街主题都几有吸引力。入座后我第一时间行一转睇吓有乜嘢食, 除咗冷熟海鲜 ,吞拿鱼拖罗外, 其他冷盘,热荤,烧烤,甜品对我其实不算十分吸引。冻海鲜方面,可能人多关系,好多冻海鲜俾客人攞哂后,补充速度会比较慢。 呢个级数酒店来讲,要客人等食物,应该需要改善。冻海鲜中,我较喜欢系有多款唔同种类嘅蟹。 懒碌蟹壳嘅会有一个蟹肉沙律,蟹拆咗肉, 啖啖肉食得更方便。 冻虾甜但虾肉唔爽。青口,蚬唔错。鱼生方面, 吞拿鱼大,中拖罗当然会系最受欢迎。自助餐来讲拖罗质素相当唔错, 但好可惜八点半后已再攞唔到。 其他鱼生如三文鱼,油甘鱼等都肥美。清蒸/蒜蓉蒸开边即㓥龙虾, 我每款各食咗两只, 个人会比较喜欢清蒸。当晚炖汤好似叫五指毛桃炖瘦肉, 汤清但不太甜。 相反热荤中嘅大㷛汤比较更好饮 。热荤方面款式选择算多,各式其式。当然不会全部都啱囗味,我估我试咗当中大概六,七成左右。但大部分受欢迎嘅热荤食物其实过咗8

热荤方面款式选择算多,各式其式。当然不会全部都啱囗味,我估我试咗当中大概六,七成左右。但大部分受欢迎嘅热荤食物其实过咗8: 45后大都不再补充。

熟海鲜除咗蒸龙虾外, 另有罗氏虾,螺, 鱿鱼,蒸龙趸,鲍鱼仔等,海鲜种类不算多。每种海鲜厨师会用不同烹调方法处理。但可惜客人不能要求厨师选用自己喜好方法烹调海鲜,原本我要求厨师用清蒸方式烹调几只鲍鱼仔,但被厨师拒绝,感失望。

甜品方面款式选择很多,各式各样甜品都有,而我主攻嘅会系糕饼, 糕饼水准其实不错,但如果要跟同级某几间酒店自助餐嘅糕饼比较,我个人觉得会略为逊色。