2017-04-30 107 浏览
因为想食芋圆,所以揾到呢一间凉茶舖,如果呢一间凉茶舖已经做咗好多年由原本卖凉茶做到而家转型糖水,咁佢就真系转型得好成功。因为佢真系超多人排队,凌晨12点闩门到11点半都仲有人等紧架。喺香港越来越多地方可以食芋圆,但系有啲地方嘅芋圆超级大粒,好似鱼蛋咁大粒,仲有馅嘅,我自己钟情于台湾𠮶只细细粒里面乜嘢都冇嘅芋圆,呢间正正就系做到我想要嘅,细细粒,配上简单嘅糖水。25蚊,抵食到喊。佢嘅糖水有热有冻,但系嗌嘅话,啲糖水都唔系好冰冻,依家咁嘅天气食都尚算接受,如果夏天食嘅话,啲人可能会觉得唔够冻。我记得台湾传统嘅芋圆店佢哋会系啲糖水入面加少少刨冰,令到碗糖水冰冻啲之余仲有少少咬感,佢哋可以试一试。
门到11点半都仲有人等紧架。