2022-09-13
#pb食在荔枝角 凉茶 x 咖啡☕️呢间位于荔枝角嘅cafe好特别 结合左凉茶嘅element系入面 感觉好养生🤪 佢希望以将生活同健康平衡🥰 本身都觉得凉茶 x 咖啡好似怪怪地咁 点知食完又觉得几好👍🏻 佢位置唔算十分就脚 店内装修主要以木系为主 大约有9张枱😍 佢仲系毛孩友善cafe 个日去到都见到3只柴犬 超可爱❤️.食物选择比想像中多 有主食、甜品等😋 全部都有结合中药食材系里面 够哂特别👍🏻 价钱$68-$78不等🥰 除左食物 连饮品都有加中药食材 例如姜黄拿铁、火麻仁拿铁等😍🔹养生· 腐皮福袋乌冬🍜用腐皮制成福袋 将乌冬装系里面😋 食嘅时侯拆开腐皮福袋先会见到乌冬🤪 汤底好清甜 仲有少少虫草花、红枣👍🏻🔹淮山 · 薏仁豆腐雪糕窝夫🧇推介❤️ 望落唔太特别 不过要特别赞个牛角窝夫超脆👍🏻 一切开就已经feel到好松脆😍 再配埋豆腐雪糕、薏仁等 少少甜几正😋🔹火麻仁拿铁☕️推介❤️ 呢杯冇咖啡因 将火麻仁加咗落去🤪 火麻仁可以护肝明目、提升肠道功能、改善失眠等👍🏻 饮落有好浓嘅黑芝麻味😋 旁边仲加埋一粒杏仁🤪 饮到最后仲会有惊喜添😍🔹黑芝麻拿铁☕️呢杯梳对比较普通 黑芝麻味唔太浓🤪.整体✨
凉茶 x 咖啡☕️
🔹养生· 腐皮福袋乌冬🍜
🔹淮山 · 薏仁豆腐雪糕窝夫🧇
🔹火麻仁拿铁☕️
🔹黑芝麻拿铁☕️
呢杯梳对比较普通 黑芝麻味唔太浓🤪
整体✨ 将凉茶同咖啡店号concept结合好新颖 令饮咖啡呢件事好似养生左好多🤪 食物质素唔错 而且价钱唔太贵😋 见平日下昼都有唔少人去当食个下午茶 / 买杯凉茶饮下👍🏻
南本草 (荔枝角)
荔枝角福荣街538号喜遇地下1号舖
#pb支持黄店💛