2023-05-22 561 浏览
由三年前食两姊妹食到而家,基本上成个meau都食匀,一直都觉得味道不错,质素稳定,价钱相宜,作为饭前小食甚至女士想食少少当一餐绝对不错。但近日见到某啲人无的放矢,乞衣到数有几多条青瓜丝,拎city super嘅沙律呢啲唔相关嘅嘢去比,仲恶意抹黑话要特登写多几个食评刻意写衰两姊妹。你有你反对我有我中意,今日一于写下我最中意食嘅重庆凉面。两姊妹嘅凉皮基本上好快就卖哂,所以好多时去到就得返凉面。本身净系食开凉皮嘅我决定一试,顿时觉得多左个选择。凉皮 VS 凉面凉皮就滑捋捋啲,索哂辣汁好惹味,但食完可能就唔系咁饱肚,硬系觉得意尤未尽,饮多几啖汤都系未够喉。凉面就相对硬身,未必咁挂汁,但相对饱肚啲。再加上凉面系同青瓜丝同芫荽一齐上,一淋一爽嘅口感真系愈食愈开胃。食完之后仲有碗底嘅漏网之鱼豆豆可以连香辣汤汁捞埋上嚟食,脆口非常,29蚊嘅价钱完满地解决一餐。

凉皮 VS 凉面
重庆凉面