2017-08-24 240 浏览
边炉真系广东既精粹!少爷仔最钟意就系清汤渌牛肉!奈何而家既火锅店越黎越贵,有靓牛供应既更系少之又少。不过听朋友介绍呢间本身只系大埔同元朗有既616又平又靓,开到黎铜锣湾,所以就决意一试!平日夜晚,但店入面一d都唔少人!好彩有订位,唔系都应该冇得食!一入去,哗!系老香港既味道丫!好得意丫!仲有唔同既牛肉位置挂牌系墙上面,价钱用传统中国数目字,好有feel!仲有人手画上去既壁画!真系好有心思!呢个酱料吧系自助既,当中必推当然系秘制牛肉汁啦!埋位啦!有iPad点菜!先黎个冰麻牛。果然系好麻!主要系牛舌同少量牛肚,分量比较小,真系当开胃头盘就得,留肚食优质靓牛肉!牛骨清汤真系比较清,如果想入味另有牛杂汤底可选,系腩汁先试封门柳牛味浓郁,但好视乎你块牛系点切,有d位冇乜油脂,但有几块又油花分配平均渌8秒好啦!唔系就太老!尾龙另一个肉味浓郁既位置。好冧好出味,几好食!三花腱系我最钟意既位置!!!有筋又有肉!好有咬口又够肉味!加埋秘制牛肉汁同青柠汁真系好正牛骨髓第一次试,软软地,但可能我食唔惯,冇乜食,但对面个位食晒成盘佢话好rich㖞脚肉粉红色既腿肉几乎冇脂肪如果控制得好系唔会鞋既!我呢块就失败左

一入去,哗!系老香港既味道丫!

仲有人手画上去既壁画!真系好有心思!

呢个酱料吧系自助既,当中必推当然系秘制牛肉汁啦!

埋位啦!有iPad点菜!

先黎个冰麻牛。
冰麻牛

牛骨汤底

牛骨清汤真系比较清,如果想入味另有牛杂汤底可选,系腩汁

先试封门柳
封门柳

渌8秒好啦!唔系就太老!

尾龙

另一个肉味浓郁既位置。好冧好出味,几好食!

牛骨髓
牛骨髓

佢话好rich㖞

脚肉
腿肉

粉红色既腿肉几乎冇脂肪
如果控制得好系唔会鞋既!我呢块就失败左... 不过味道系香既,沾豉油好味d!

虽然牛既份量唔算多,但食埋汤底入面既粟米同白萝卜都唔好话唔饱
饮埋啖汤
好想送饭

几抵食!会再黎!
冰麻牛
封门柳