餐厅: 大都烤鴨
资讯:

2023-12-03 5335 浏览
虽然食过嘅北京填鸭唔多,但觉得呢间嘅都不错,所以今次已经系第2次嚟食啦~ 不过其他小菜感觉都比较普通,卖相好似去咗大排档🤣🤣 但为左北京填鸭嚟食都可以嘅,同埋星期一至四晚市主餐牌有85折,都算抵食。•🥢 烤北京填鸭(一只)一只北京填鸭会开两碟上枱,所以配料同荷叶饼(包鸭嘅皮)都各有2 sets,配料有紫萝卜、哈蜜瓜、青瓜、京葱、京酱同砂糖,都几多款!荷叶饼有两笼,每笼10块,几钟意呢到嘅荷叶饼薄得嚟又好烟韧有咬口,包住鸭同配料食好夹!至于主角鸭就鸭皮同鸭肉会切到分开咗,但可以自己夹返一齐食,鸭唔会好肥,而且肉都多!•🥢 野菌炒鸭丝 一鸭两食,所以叫左呢个炒鸭丝,鸭肉切成粗条,去晒骨,加埋野菌一齐炒,酱汁偏浓味,但食到晒成只鸭。•🥢 镇江肴肉 & 雕皇醉鸡 (送)呢两款冷盘都系送嘅👍🏻 醉鸡嘅花雕酒味几浓几入味,鸡嘅肉质都几滑😋肴肉切成菱形再砌成雪花形状,卖相够晒靓~ 上层嘅啫喱同下层嘅猪肉比例为1:2,啫喱滑溜而猪肉咸香唔肥腻,就算唔点汁都几好食~•🥢 四喜烤夫呢个烤夫都系冷盘嚟,除咗烤夫,仲有木耳、冬菇仔同埋四季豆,全部都好入味,尤其是烤夫,吸晒啲酱汁,味道酸甜开胃🤤•🥢 尖椒花胶炒

🥢 烤北京填鸭(一只)
烤北京填鸭

🥢 野菌炒鸭丝
野菌炒鸭丝

🥢 镇江肴肉 & 雕皇醉鸡 (送)
呢两款冷盘都系送嘅👍🏻
醉鸡嘅花雕酒味几浓几入味,鸡嘅肉质都几滑😋
镇江肴肉
雕皇醉鸡

🥢 四喜烤夫
四喜烤夫

🥢 尖椒花胶炒牛柳肉
见呢个花胶炒牛柳肉几得意就叫左嚟试下,呢个卖相都几丑🙊 尖椒好辣,唔啱就咁食,所以应该系嚟调味,炒埋花胶同牛柳肉个辣味就刚刚好,但牛柳肉个肉质太腍,感觉腌得好犀利🙊 花胶就好薄身,似韧少少嘅河粉咁😂
尖椒花胶炒牛柳肉

🥢 淮扬灌汤小笼包
🥢 黑松露小笼包
小笼包最少要叫2件,所以可以叫啲唔同味!小笼包皮薄,折位都唔厚,馅料同汤汁都足够🤤 另外叫咗黑松露味,一上枱早落超级香!但食落就无想像中咁浓味,但几特别,值得一试!
淮扬灌汤小笼包

🥢 金沙明虾球 $
上枱嘅卖相又系麻麻哋😂 虾球好弹牙,但金沙(咸蛋黄)炒得唔够干身,有啲虾球痴得唔够多金沙,另外加左木鱼碎,呢个配搭都有啲奇怪🤔
金沙明虾球

中间仲有个小插曲,我哋其实仲叫左个奶油娃娃菜,但上晒其他𩠌同食到咁上下都无出现就同咗店员反映两次,佢话帮手跟,但都无消失,点知之后见迟过我哋入座点菜嘅隔离枱嘅同一碟菜都上咗,我哋就叫店员取消咗order埋单无等啦🥲
烤北京填鸭
野菌炒鸭丝