2022-03-06
有睇开我出po,就知我好钟意食叻沙,叻沙系国民美食,就好似香港既云吞面咁。香港嘅叻沙我都食得七七八八,今次介绍嘅系一间隐世小店,其实就系喺小娘惹同一条街。迷汤肉骨茶专门店系一间系2013年开店既新加坡菜餐厅,已经开业九年,一开始系由一对夫妇经营,呢个店主系六年前顶让,夫妇将秘方传授,店主再改良。店铺瑟缩系隐蔽的巷仔,店舖得店主自己制作,所以店舖净系主攻肉骨茶、喇沙同怡保鸡,每个套餐每日卖90份。喺马来西亚嘅店舖,只会独孤一味卖喇沙或者肉骨茶。但喺香港可能贵租嘅原因,买喇沙嘅舖头通常都会卖埋肉骨茶。而呢度肉骨茶用上高级食材、配以二十几种高级药材同香料精心肴制,材料讲究,绝对不含味精。每碗经几个钟文火制作,有养颜、补气补血、提高血液循环既作用。肉骨茶有分星加波既海南派,马来西亚既福建派同广东派,店主话佢唔属于任何一派,只系采集各派精华,去芜存菁,经多番改进而成今日呢款口味。店舖够哂隐世,因为佢唔系大街,而系喺巷同巷之间。餐厅星期六日都休息,平时净系做午市,只系得星期四会做埋晚市,始终一个人运作,规模比较细,由准备食材、买食材、制作、门面、清洁都系得一个人做。其实店舖喺疫情之后有成年冇开店,
店舖够哂隐世,因为佢唔系大街,而系喺巷同巷之间。餐厅星期六日都休息,平时净系做午市,只系得星期四会做埋晚市,始终一个人运作,规模比较细,由准备食材、买食材、制作、门面、清洁都系得一个人做。其实店舖喺疫情之后有成年冇开店,系前排好耐先开返,题外话佢系最早一批响应612罢工嘅黄店。
店舖比较细,最多只可以容纳8人,环境上有啲局促,晏昼时间差唔多系坐满。
餐牌好简单,第一页就系两款嘅肉骨茶套餐,第二页就系两款嘅叻沙。
1️⃣ 叻沙 💰70(👅: 8/10)
面条方面系掺掺,有油面米粉,油面咬落几滑,米粉咬落几爽,两者都挂汁唔见腍。
配料好丰富,有蛳蚶、虎虾、豆卜、鸡蛋、芽菜同鱼片。
有两只大大只连头大虾,大虾因为去咗壳,方便食,咬落去厚肉结实,食落去丰富虾味,仲可以啜到虾头香浓嘅虾膏。
配料算正宗,因为有蛳蚶,狮蚶系全熟,而唔系半山熟、红当当𠮶种,咬落去爽口,食落去算鲜甜无腥味。
至于鱼片咬落去算爽口弹牙,豆卜食落去入味有豆香,而鸡蛋蛋白入口嫩滑,蛋黄食落够粉香。
2️⃣ 招牌肉骨茶套餐 💰70(👅: 8/10)
肉骨茶茶香色浓,闻到阵阵嘅药材味,饮落药材味浓,入口偏苦,有啲太浓,不过肉骨茶香充斥系口腔入面,因为依度冇落味精同盐,只有多种药材烹调而成,所以饮完都唔会觉得唔渴。
排骨够新鲜,咬落肉质松软腍身,入口即化,岩岩好离骨,带小小肥肉,令到口感更加丰富,又唔会觉得油腻。
油炸鬼比较腍身,如果更脆会更好,黑酱油比较普通少少,饭就冇咩特别。
🌟食物方面,我觉得喇沙会比起肉骨茶略胜一筹,不过以同区来比较,我最钟意当然系已经结业嘅小娘惹,另外虾面店同埋马来亚春色绿野景致艳雅我觉得个汤都会比呢间浓,如果钟意食冇咁浓味既,咁啲间都系唔错嘅选择。见到店主坚持一人主理,唔谂住开分店,每日亲自拣新鲜猪肉,而价钱又非常平民,系值得支持嘅小店。
星马菜排行榜 (顺序)
Bibi Baba🥇
虾面店
迷汤肉骨茶专门店
苏山鸡饭
苏妈.苏妈马来西亚茶餐室
叻沙排行榜 (顺序)
小娘惹 (已结业)🥇
苏妈.苏妈马来西亚茶餐室
拿督星马大饭店
👅味道: 8/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $70 (服务费: NA)