2018-12-01
成日都系返大夜之后𠮶日Off, 收工叫老公车入元朗食糖水🤩, 终于唔系去B仔食芋头西米露(虽然佢劲足料我都超钟意). 今次试下元朗街坊fd介绍嘅甜品铺, 低调嘅铺位胜在泊附近可以安心慢慢食(320你明的💸). 虽然黎到都差唔多12点, 小小铺位(真系好小🤣)都坐无虚席.原个椰皇炖鲜奶 (HKD42)以原个椰皇炖嘅鲜奶, 椰香由内到外完全释放, 每一口都劲滑劲香, 份量直到开椰壳嘅切口位, 食哂仲附上长匙羹刮椰肉, 炖过嘅椰肉劲易刮起, 林林地, 感觉似食紧热嘅椰肉Pudding🍮. 姜汁撞鲜奶 (HKD28)无啦啦咁冻, 食有姜汁嘅东西暖下先. Li个姜汁撞鲜奶系连姜汁同鲜奶融为一体的. 坊间好多自称新派创作嘅店只会将一早预备嘅原味炖鲜奶由雪柜拎出, 叮热, 淋上姜汁就话系姜汗撞奶. Li个足料点系真系好重姜味, 每一口都有姜嘅微辣, 造法传统, 驱寒首选😋
原个椰皇炖鲜奶 (HKD42)
原个椰皇炖鲜奶
姜汁撞鲜奶 (HKD28)
姜汁撞鲜奶