2022-11-18 326 浏览
而家好多餐厅都惯左唔开到咁夜,睇完戏差唔多十点要揾野食都唔系咁易, 经过 新华记 见到佢仲未闩实在太好了~ 佢有好多款唔同嘅汤底拣,好耐无打过牛腩锅边炉,于是叫左个「清汤萝卜牛腩汤锅」,其他汤底好多都想再试下,例如:沙嗲、鸡汤翅、胡椒猪肚 都好似可战。佢个清汤汤底,其实只系一般,有阵好浓烈类似即食米粉汤包嘅味。 其实之后麻烦同事加汤,都系见到佢每次都放啲野落个水壸度加热水过嚟「加汤」嘅,可能系因为「清汤」所以有呢个情况。华记牛大拼,有五款唔同嘅牛,啱晒人少少乜都有啲, 佢啲牛都几靓,都好明显食到唔同牛嘅分别。豆制三宝,另一样边炉边食嘅野就一定系豆制品,正常发挥,加上个汤有啲失色,其实吸左汤都无乜升华到。本身食埋佢啲牛腩其实都好够饱, 但系见到佢有生面又好耐无食过,于是都系叫埋,见佢 $35 原本觉得小贵,但系嚟到其实都好多,两三个人食都够。佢仲有好多野食选择,仲有几间房可以 book ,问下老板娘佢话其实都欢迎客人BYOB,仲要收得夜,酒局又多一个选择喇~

清汤萝卜牛腩汤锅

华记牛大拼