2018-02-06 1083 浏览
三五知己最好就系大排挡,点嘈都唔会有人理😆朋友介绍呢间爱文生,一试无妨。晚上大约19:30去到,人多,有啲已经坐咗喺街,我们一行5人,舖内仍有坐位,店员安排我们一张10人枱😳餐牌上好多经典菜色都好想叫,先叫6个吧。小炒王:韭菜爽、果仁脆、鱿鱼烟韧、菜甫甜、虾干靓,啖啖口感不同,完全停唔到口。豉椒炒蛏子:其实来呢度唔应该拣海鲜食,明知唔会好食嘛,但我太爱蛏子😛果然,一食就知唔新鲜,应该好多本身已经死咗,而且好多壳,蛏子肉就好少😞生炒骨:大排档必叫嘅生炒骨,每件肉都肥瘦相间,好味😋炒豆苗:新鲜好味椒盐鸡软骨:鸡软骨同果仁系好味嘅,中间仲有啲炸咗嘅蒜蓉呀葱呀咁,但鸡软骨嘅比例就少咗啲喇,以$98嘅价钱来讲就唔系好抵啰香芋油鸭煲:其实我们叫嘅系腊味煲,但佢来咗油鸭,食咗少少先发觉来错咗,同店员讲,佢望望下,无出声就收走咗,我们以为佢应该系换咗啲油鸭,放返啲腊味落去架姐,点知佢收咗之后,过咗一段时间先再送返煲野来,原来佢从新做过,有诚意,竽头好香好滑,但腊味就麻麻地,同鸡软骨同一个问题,竽头多过腊味好多,唔值$98啰食到咁上下,我哋5个肥妹仔觉得唔够皮(๑´ㅂ`๑)于是叫多2个𩠌,5个人叫咗8个
三五知己最好就系大排挡,点嘈都唔会有人理😆
朋友介绍呢间爱文生,一试无妨。

餐牌上好多经典菜色都好想叫,先叫6个吧。

小炒王

豉椒炒圣子

生炒骨:大排档必叫嘅生炒骨,每件肉都肥瘦相间,好味😋
生炒骨

炒豆苗:新鲜好味

炒豆苗

椒盐鸡软骨

竽头油鸭煲

食到咁上下,
我哋5个肥妹仔觉得唔够皮(๑´ㅂ`๑)于是叫多2个𩠌,5个人叫咗8个𩠌😳
店舖愈来愈多人,我哋终于要让返张10人枱出来,
转咗细枱,继续食L(´▽`L )♪

沙爹牛肉粉丝煲:呢个煲算系最低分嘅一个,煲嘅主角牛肉被松肉粉腌到无哂味,唔知自己食紧咩肉,粉丝同沙爹都无咩特别,所以唔建议大家叫呢个𩠌喇(๑ ̄ ̫  ̄๑)

沙爹牛肉粉丝煲

椒盐炸鲜鱿:外表炸得松脆,鱿鱼炸完之后无失去水分,软淋淋,一啲都唔韧

椒盐炸鲜鱿

基本上每碟𩠌都需要大约$88-98,价钱唔算相宜,有啲仲要味道一般,如果识拣,可以拣到全枱都满意嘅𩠌,大排档来说,炒嘢炸野必叫,亦做到中等以上的水平,海鲜呀煲呀就要小心选择,不过,唔试过又唔知啱唔啱自己口味嘅(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

顺带一提,serve我哋嘅店员有啲似「深夜食堂」嘅”旦那”,
目口目面,净系会答「有、无、系、唔系」,不羁中带点温柔( ๑˃̶ ॣꇴ ॣ˂̶)♪⁺
2018-01-30
小炒王