2009-10-08
离开刘森记后, 一转个屈尾十就黎左呢间食店! 其实是次黎深水埗嘅原因系师傅最想试呢间食店嘅食物, 因为见到好评如潮, 所以就唔执输, 加上师傅系逢辣野都有兴趣, 而好友食家"乜都放入窿"又系同道中人, 所以一定要试下呢间当时嘅人气食店啦!去到食店, 铺面都几细, 枱都多得几多张, 好勉强下好友食家"乜都放入窿"先逼到入去, 好彩好友食家"乜都放入窿"身材苗条, 如果换转系师傅就一定入唔到去啦! 坐底后又系商量下点样柯打野食好, 最后嘅配搭系继上次联记川王一样, 一冻一热再另加多一碟小食就够喇!热食有重庆酸辣粉, 冻食好似系凉件薯粉(唔系好记得清楚), 而小食系夫妻肺片! 好鬼死快就有得食, 先讲下个热食重庆酸辣粉, 重庆酸辣粉配上小辣, 个汤底未算好香, 亦未算好辣, 可能系小辣嘅关系啦, 如果中辣可能会惹味少少; 而薯粉未算好弹牙, 份量都几少, 一个人食一碗都未必够饱呀, 呢个重庆酸辣粉师傅都系觉得一般; 而凉件薯粉份量亦系唔多, 不过最顶瘾莫过于放入口后竟然唔系冻, 亦唔系凉而系暖, 呢个感觉系相当之差, 佢同热食嘅分别只系争一碗热汤, 师傅就唔多钟意; 最后系夫妻肺片, 夫妻
热食有重庆酸辣粉, 冻食好似系凉件薯粉(唔系好记得清楚), 而小食系夫妻肺片! 好鬼死快就有得食, 先讲下个热食重庆酸辣粉, 重庆酸辣粉配上小辣, 个汤底未算好香, 亦未算好辣, 可能系小辣嘅关系啦, 如果中辣可能会惹味少少; 而薯粉未算好弹牙, 份量都几少, 一个人食一碗都未必够饱呀, 呢个重庆酸辣粉师傅都系觉得一般; 而凉件薯粉份量亦系唔多, 不过最顶瘾莫过于放入口后竟然唔系冻, 亦唔系凉而系暖, 呢个感觉系相当之差, 佢同热食嘅分别只系争一碗热汤, 师傅就唔多钟意; 最后系夫妻肺片, 夫妻肺片有牛肚, 牛筋等, 每样食物都有少少, 入口都算几好, 应爽则爽, 应腍则腍, 加上麻辣味道抢口, 辣辣地几惹味, 呢个小食反而更好!
总括黎讲食物质素一般, 并非想像中咁好味, 而服务态度唔算好, 环境又细又逼, 价钱就唔记得左, 不过应该唔算太平! 师傅本来唔想比较, 但始终避唔开, 皆因师傅越食越伤心, 因为一边吃酸辣粉就边想起联记川王嘅好味, 有咩办法唔伤心呀? 相鸰信再黎机会不大, 而笑脸当然比唔到!